друкувати


Лобістів пропонують узаконити і зробити їх діяльність прозорою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-14 11:10:36

Навесні Верховна Рада може прийняти у першому читанні проект закону про лобістську діяльність, який дозволить у парламенті офіційне просування законів за гроші.

Автор закону Коновалюк стверджує, що зараз 100% нардепів працюють лобістами, пише "Дело".

"В українському суспільстві ніхто не ставить під сумнів існування лобіювання на всіх рівнях влади. Бажаючі можуть зайти в уряд і побачити, як майже 100% народних депутатів займаються цим щодня, переважно переслідуючи власні особисті цілі", - говорить депутат.

Пропонований на розгляд закон може вирішити ці проблеми, оскільки, якщо буде можливість легально відстоювати свої інтереси, підкуп депутатів стане неактуальним, упевнений Коновалюк.

Законом пропонується створити підконтрольний Мін'юсту державний реєстр лобістів, а також ввести акредитацію лобістів строком на 1 рік в органах влади та місцевого самоврядування. Лобістам буде дозволено отримувати винагороду за свою діяльність.

Зі свого боку експерти вважають, що ряд норм у законі майже дворічної давності застаріли, а деякі вимагають суттєвого доопрацювання.

З одного боку, закон може стати першим кроком у легалізації поняття лобізму, яке вже стало синонімічним поняттю "корупція". З іншого - швидше за все, спроба подолати "тіньовий лобі" може виявитися провальною.

Також в законі недостатньо прописана юридична відповідальність лобістів. Глава Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко зауважив, що в законі немає заборони здійснювати лобістську діяльність, наприклад, помічникам народних депутатів, які не є державними службовцями.

Козаченко вважає, що також лобістами не можуть бути люди, у яких кримінальне минуле, люди, які займали посади в державі, і за корупцію були притягнуті до відповідальності.

Джерело: ТСН