друкувати


Люди, які з'явилися на світ у грудні - потенційні довгожителі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-13 10:10:52

Генетики вважають, що люди, які з'явилися на світ у грудні, живуть довше за тих, хто народився в квітні або травні. За словами завідуючого лабораторією епігенетики Інституту геронтології ім. Д.Чеботарьова в Росії Олександра Вайсермана, ця різниця може скласти 2,5 роки.

Експерт говорить, що грудневі діти стають потенційними довгожителями через те, що їх матері виношують вагітність все літо та осінь, коли багато сонця, овочів і фруктів.

Цікаво, що день народження людини виявляється і своєрідним орієнтиром для закінчення життя - між ним і датою смерті існує залежність.

"Люди частіше помирають в період за два тижні до і дві тижні після дня народження. У цей період помирає третина жінок і половина чоловіків", - пояснює Олександр Вайсерман.

Генетики пояснюють це тим, що дитина у момент своєї появи на світ з материнського лона відчуває сильний біль, і цей стрес відкладається у неї в пам'яті. З наближенням дня народження організм згадує пережите і знову готується до стресу, що сильно ослабляє імунну систему - адже захисні функції у цей момент направлені на оберігання психіки.

Багаточисельні спостереження за довгожителями показують, що у них у меншій мірі виявляється погіршення роботи головного мозку: розлади пам'яті, уваги, розумових процесів. Зниження розумових здібностей є одним з важливих ознак старіння організму. І, як виявилось, багато в чому вони залежать від характеру харчування людини. Учені переконані, що повноцінна збалансована дієта дозволяє уповільнити старіння головного мозку, а значить продовжити активне життя літніх людей.

Як правило, довгожителі не вживають висококалорійної їжі, що містить насичені жири, дуже помірні в їжі, але досить часто п'ють воду або чай. Дуже важливе і регулярне споживання антиоксидантів. Природні антиоксиданти містяться, наприклад, у морських водоростях. Підтримувати хорошу форму допомагають також постійна фізична робота, повноцінний сон і непідроблений інтерес до життя.

Джерело: Освітній портал