друкувати


Цукровий діабет виявився провісником інсульту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-12 03:10:03

Американські вчені пов'язали ризик інсульту у діабетиків з тривалістю перебігу цього хронічного захворювання.

Дослідження провела група фахівців під керівництвом Мітчелла Елкінда з Колумбійського університету в Нью-Йорку. Звіт про цю роботу опубліковано в журналі Stroke.

Група Елкінда обстежила 3,3 тисячі літніх американців, середній вік яких склав 69 років. Загалом учені спостерігали за кожним із добровольців протягом дев'яти років.

Близько 22 відсотків учасників вже страждали на цукровий діабет, ще у 10 відсотків це захворювання розвинулося під час дослідження.

За час спостереження дослідникам вдалося зафіксувати 244 випадків ішемічного інсульту. При цьому між наявністю діабету і ризиком інсульту була виявлена ​​чітка залежність.

Крім того, на відміну від пацієнтів з нормальним обмінів речовин, у діабетиків ризик розвитку порушень мозкового кровообігу збільшувався з кожним роком. За результатами дослідження, кожні десять років ризик інсульту у хворих на діабет потроюється.

Елкінд зазначив, що отримані дані підтверджують необхідність боротьби з діабетом у літніх людей, у тому числі за допомогою відповідної дієти та регулярних фізичних вправ.

Джерело: ТСН