друкувати


У Калуші — театральне "цунамі"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-12 01:30:43

Як відомо, весна починається з березня. У Калуші це буде не проста весна, а — театральна. Упродовж двох місяців 6 театральних колективів з Калуша, Калуського району та області презентуватимуть калушанам свої вистави. У репертуарі — класика, експериментаторство та — дитячий "набір".

Три роки тому калуський народний театр "Легенда" зробив справжній фурор на очаківському театральному фестивалі "Від Гіпаніса до Борисфена". 200 калушан, міський голова із дружиною змусили говорити про Калуш усю присутню театральну спільноту.

— Ми приїхали до Очакова на Всеукраїнський театральний фестиваль, — розповідає режисер народного муніципального театру "Легенда" Леся Піцик. — У той час там відпочивали міський голова із дружиною та калушани, які доклалися до проведення у місті екологічного референдуму. Усього близько 200 осіб. Усі вони стали нашою підтримкою на фестивалі. І — настільки потужною, що викликали щире здивування та захоплення в організаторів фестивалю та — глядачів. Міський голова Ігор Насалик став почесним членом журі. А наприкінці виступу від калушан мені вручили 35 троянд (подейкують, що начальник управління сім’ї, молоді фізкультури і спорту Калуської міської ради Михайло Клим мусив виявити неабияку мобільність, щоб у стислі терміни ці квіти відшукати. — Авт.).

До речі, тоді ж з’ясувалося, що чимало калушан навіть і не знали про існування у місті театрального колективу. Зате вже минулого року перша "Театральна весна" у Калуші пройшла у наповненій вдячним глядачем залі ПК "Юність".

— Моєю мрією було провести у Калуші театральний фестиваль, — стверджує Леся Піцик. — Торік "Театральна весна" у Калуші відбулася вперше. Щоправда, рівень його був не такий масштабний, як плануємо цього року: тоді театр "Легенда" здійснив 4 постановки. Цього року до фестивалю залучені не тільки аматорські колективи міста та району, але і професійні театри з області. Приміром — Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім. І.Озаркевича, який є найдавнішим театром на Галичині і нещодавно відсвяткував своє 160-річчя. У його репертуарі — українська і зарубіжна класика, сучасна драматургія і навіть оперети. Калуському глядачеві театр презентуватиме виставу "Земля" Ольги Кобилянської.

Вік калуської "Легенди" трохи скромніший — 44 роки. Ще 30 років тому колектив отримав визнання у вигляді звання народного. А ось уже 3 роки "Легенда" не тільки народна, але і — муніципальна. Стрижень репертуару — класика: українська та зарубіжна. На "Театральній весні" "Легенда" презентуватиме три вистави: вже відомих калуському глядачеві "Фараонів" за Олексою Коломійцем та "Тев’є-Тевель" за творами Шолом-Алейхема. Прем’єрою вистави за творами Тараса Шевченка "Мати-наймичка" відбудеться закриття театрального сезону.

Театр "Легенда" є аматорським народним колективом. Його "кістяк" складають такі актори, як Олесь Дмитришин, Тетяна Попадюк, Ірина Хемич, Василь Федоришин, Іван Ляхович, Михайло Луцик. Серед молодих акторів — Олег Савка, Христина Вальнюк, Дмитро Борисенко, Тарас Кіндюх та інші (шестеро акторів мають режисерську освіту. — Авт.). Нещодавно театр поповнився також новими акторами. На всіх цих аматорах сцени, тобто людях, які безмежно люблять свою справу, і тримається колектив. Адже працю у театрі не можна назвати роботою, враховуючи матеріальну складову. Радше — хобі, у яке вкладаються не тільки власні час, сили, натхнення, самовираження, але часто — і кошти. За словами Лесі Піцик, костюми колектив шукає сам, і навіть має власного костюмера. А от формувати декорації допомагають навіть калушани. Оскільки у постановці театру вистави, у яких відображається національний старовинний український колорит, то і речі побуту повинні бути "до теми". Їх колективу приносять небайдужі калуські театрали і просто дарують. Хоча, загалом, рухаючись у ногу із часом, "Легенда" відходить від практики сцен, які переповнені декораціями.

— Обмаль декорацій і робота із уявою глядача — за таким принципом намагаємося зараз працювати, — переконує Леся Піцик.

У планах калуських театралів — постановки за творами Лесі Українки та Вільяма Шекспіра. Калушанам театрали відомі не тільки за виставами, але і — за сценічними постановками та, загалом, участю у культурно-мистецькому житті міста.

На будь-який смак


Фестиваль "Театральна весна" відбудеться за підтримки Калуської міської ради та Калуської РДА, а також — відповідних управління та відділу культури. Ініціатором та організатором фестивалю є режисер народного театру "Легенда" Леся Піцик та сам колектив.

Розпочнеться "Театральна весна" 11 березня і триватиме до 29 квітня. У фестивалі також візьмуть участь Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок ім. Марійки Підгірянки, який популяризує національну культуру серед наймолодшого покоління; Івано-Франківський обласний театр фольклору, народних свят і видовищ, актори якого "живуть" на сцені майже чверть століття

Із калуських театралів глядачі зможуть побачити на сцені вже улюблений багатьма молодіжно-експериментальний театр "ЛюбАрт" під керівництвом Любові Липовської та зразковий театр "Чарівник" ПК "Юність" (режисер — Світлана Присташ).

— "Чарівник" створений ще у 1969 році, — розповідає Леся Піцик. — 14 років тому отримав звання зразкового. У репертуарі колективу — постановки за творами відомих українських казкарів та авторські вистави Світлани Присташ. До речі, калуські школярі ознайомилися із творчістю театру під час оздоровчих літніх таборів, та — Новорічно-Різдвяних свят.

До проведення фестивалю долучилася і міська рада: з міського бюджету було виділено більше 2 тис. гривень на виготовлення декорацій для вистави "Мати-наймичка" та рекламної продукції. Організатори сподіваються ще і на допомогу меценатів до закриття сезону.

— Хочемо подарувати калушанам свято, — запевняє Леся Піцик. — Також маємо на меті пропаганду, збереження та розвиток театрального мистецтва у Калуші, розширення співпраці між аматорськими та професійними колективами.

"Вікна" не стануть говорити про те, що Калуш є містом театральним — ми просто констатуємо цей факт. Адже, попри те, що у місті відбувається зовсім небагато театральних подій, калуський глядач демонструє високе розуміння цього мистецтва та — високу культуру справжніх театралів. Адже кожна вистава — поставлена калуським чи приїжджим театром — відбувається практично у переповнених залах. Причому, не робиться різниця, чи це безкоштовні виступи калуських театрів, чи постановки професійних акторів, за які потрібно платити гроші. Варто нагадати, що публічна популяризація театрального мистецтва у Калуші розпочалася із візиту професійних акторів. Ще у 2006 році — у рік, коли Ігор Насалик вперше став міським головою Калуша, він презентував калушанам постановки провідних акторів Київського національного театру ім. Івана Франка Богдана Бенюка та Анатолія Хостікоєва, які об’єднані у театральну групу "Бенюк і Хостікоєв". Подарунок був зроблений із нагоди дня народження Ігоря Насалика (25 листопада). Упродовж трьох днів калушани мали змогу переглянути відомі вистави "Про людей і мишей", "Сеньйор із вищого світу" та "Біла ворона". Квитки на вистави не продавали, оскільки приїзд та виступ акторів презентував міський голова. Запрошення були розподілені між організаціями та установами міста. Можливо, весна, яка у Калуші стане не просто календарною, а — театральною, додасть натхнення міському голові і надихне його на нові сюрпризи для калушан?

Гюзель НАСАЛИК, дружина міського голови Ігоря Насалика:

— Театральне життя у Києві багате на події і дуже різноманітне. У Києві, окрім визнаних "зубрів" сценічної культури, є чимало експериментальних театрів та студій, постановки яких — нетрадиційні і дуже цікаві. Трапляється, що й сама робота дає можливість бути у центрі театральних подій. Компанія Clive Christian Ukraine нерідко виступає партнером вагомих культурних подій столиці.

Професійний театр, який дає мені можливість зануритися у захоплюючий світ високого мистецтва — це театр ім. Івана Франка у Києві. Дуже люблю постановки студії Бенюка і Хостікоєва, гру Наталії Сумської. Ці актори надихають мене як особистості і дуже імпонують як люди.

Бачила афішу "Театральної весни" і трохи заздрю Ігорю Степановичу. У нього є прекрасна можливість переглянути багато інтересних постановок у виконанні різних театрів. Мені, як глядачу, було б дуже цікаво побачити "Тев’є-Тевель" театру "Легенда". Якщо буде можливість приїхати до Калуша, обов’язково спробую потрапити на цю виставу.

Дуже добре пам’ятаю захоплюючу гру калуських аматорів у рамках театрального фестивалю в Очакові. Мене приємно здивував професіоналізм непрофесіоналів. З великою повагою ставлюся до людей, які, незважаючи на суворі реалії життя, мають бажання і можливість знайти час для нехай цікавої, але важкої роботи на сцені.

Леся ПІЦИК, режисер народного муніципального театру "Легенда":


— Моєю мрією було провести у Калуші театральний фестиваль. Торік "Театральна весна" у Калуші відбулася вперше. Щоправда, рівень його був не такий масштабний, як плануємо цього року. Цьогоріч до фестивалю залучені не тільки аматорські колективи міста та району, але і професійні театри з області. У нас працюють люди, які справді живуть театром. Адже театральний жанр треба не так розуміти, як відчувати. Театр — це не тільки слово, але ще і звук, рух, пластика, музика, реквізити. І, звичайно, глядач, який є найбільшою підтримкою і найсуворішим критиком для актора.

Любов ЛИПОВСЬКА, керівник народного аматорського театру "ЛюбАрт" при районному будинку культури Калуської РДА:

— Театр "ЛюбАрт" працює із дітьми та молодими людьми, і є великою мірою експериментальним. І зараз ми пропонуватимемо глядачам експериментальну виставу В. Страліта "Вулиця імені шафи Леонардо". Стиль постановки — сюрреалістичний — вибрали діти. Стиль дуже специфічний, передбачає певні акторські та режисерські елементи. Друга вистава — вуличний перфоменс "Народження театру" — буде презентована на площі Героїв. Загалом, намагаюся, щоб діти та молодь, які є аматорами на сцені, все ж спробували себе у різних жанрах та мали уяву, що таке сучасний модерний театр.

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА
Джерело: Газета ВІКНА