друкувати


Спочатку будуємо, а закон потім

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-12 10:30:17

Мова піде про спробу махінації із земельною ділянкою на продовольчому ринку, де  колись стояли так звані «курники», а тепер виріс «фешенебельний» двоповерховий зруб. От тільки є підстави говорити, що виріс він незаконно.

Ця історія розпочалась із того, що певна коломиянка Мирослава Гуменюк в кінці 2009 року викупила оці так звані «курники» та належним чином усе оформила документально. Старі курники були знесені, а на їх місці розпочалось будівництво нового двоповерхового приміщення. Все б добре, але розпочалось це будівництво самовільно. Зазначимо, що пані Гуменюк має право власності лише на нерухомість, а згідно з земельним законодавством будь-яке будівництво чи реконструкція обов’язково мусить здійснюватись тоді коли в людини є відведена земельна ділянка, що знаходиться під об’єктом нерухомості: чи то в оренді, чи ж у приватній власності. Лише тоді, будівництво буде законним. У нашому випадку земельна ділянка під зрубом відведена не була. Також необхідний був намальований проект, затверджений у відділі архітектури, та дозвіл на початок будівництва із архітектурно-будівельної інспекції. Будівництво почалось без усіх цих документів, проектів та дозволів.

Міська рада робила власникам попередження, однак на них ніхто не реагував: особисто на розмову із керівництвом ринку та власниками земельної ділянки приходили троє заступників міського голови: Володимир Тарновецький, Михайло Білоус та Тарас Яворський. Та і після цієї розмови все залишилось без змін. Тоді місто звернулось до Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка зафіксувала порушення та винесла постанову про їх усунення. Однак і тут жодного реагування на законні вимоги не було. Навіть більше: новий торговий павільйон вже почав приносити своїм власникам прибутки, адже збудований чи не в найкращому та найбільш людному місці на ринку.

Лише тоді Державна будівельно- архітектурна інспекція подала до суду з вимогою знести незаконно збудований торговий павільйон. Засідання суду призначене на 2 квітня. Інша сторона, очевидно, хоче зіграти на випередження і теж подала документи до суду з проханням узаконити незаконну реконструкцію. Засідання суду у цій справі призначено на 18 березня.

Тут виникає логічне запитання, на підставі чого молода коломиянка дозволяє собі таке неповажне ставлення до закону. Невже нема можливості зупинити це незаконне будівництво? Чому на це мовчить директор комунального підприємства «Центральний продовольчий ринок»?

Відповідаючи на ці запитання, не будемо стверджувати однозначно, однак є інформація, що пані Гуменюк – це підставна особа, а справжніми власниками будівлі є люди, тісно пов’язані із  директором КП «Центральний продовольчий ринок»… Сама Ганна Риндич це категорично спростовує. Хоча якщо це дійсно так, то це багато пояснює.

Пояснює і те, що Ганна Риндич, директор ринку, виступила з такою ініціативою: земельну ділянку, яка знаходиться під зрубом і яка є в користуванні ринку, вона пропонує передати місту, а натомість включити у землі ринку іншу ділянку, що знаходиться біля нього. Мовляв, тоді пані Гуменюк зробить акт землевідведення і буде платити земельну оренду у міську казну. Такий собі хід конем: спроба легалізувати незаконно збудований павільйон. Однак тут є цікавий нюанс. Торгових павільйонів, що мають акти на право власності (як і павільйон пані Гуменюк), на ринку є три, але цим людям директор ринку не звільняє землю, а лише тим, «кому треба».

За коментарем ми звернулись до Ганни Риндич, директора КП «Центральний продовольчий ринок». Вона каже, що нічого незаконного у цій справі немає і що власники торгового павільйону мають усі необхідні документи. А що стосується відсутності акту землевідведення та дозволів із відділу архітектури, каже, що люди просто не знали про їх необхідність, так як це не новобудова, а лише ремонт. Хоча опоненти зауважують, що директор ринку, маючи за спиною три каденції депутатства, мала б знати вимоги чинного законодавства щодо реконструкції та будівництва. Крім цього, панні Ганна говорить про те, що сама влада до неї зверталась із вимогою привести місце, де розташовувались старі дерев’яні напівзруйновані кіоски, до ладу.

Що стосується закиду про те, що земля звільняється «лише тим, кому треба», каже, що тоді, коли ринок виробляв акт на право власності на землю, саме цю ділянку до ринку приписали помилково. Організація, що виготовляла документацію, не знала, що ділянка не належить до земель ринку. От ринок зараз і хоче цю помилку виправити.

Прокоментував ситуацію і Василь Рудницький, начальник архітектурно-будівельної інспекції України у Івано-Франківській області. Він вважає, що будівництво ведеться незаконно і, як наслідок, інспекція подала позовну заяву до суду з вимогою знести незаконну будову. Однак пан Василь каже, що лише суд буде виносити рішення.

Звичайно, крапку у цій справі буде ставити суд, однак вже зараз чітко видно негативні сторони цієї афери. По-перше, керівник комунальної структури прикриває незаконні дії окремих підприємців. По-друге, цей прецедент може призвести до того, що центральна продовольча зона міста роздробиться на окремі приватні торгові павільйони і прості жителі сіл не зможуть продати свою продукцію: адже не буде торгових місць. Залишаться одні перекупники, що самі продукцію не вирощують та безконтрольно встановлюють ціни.

Тож залишається сподіватися на справедливий розбір цього питання коломийським судом та Володимиром П’ятковським, який веде цю справу.

Джерело: Бюро журналістських розслідувань «Відсіч»