друкувати


Жінки віддають перевагу голеним чоловікам, а не бородатим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-07 02:30:57

Результати досліджень, проведених ученими Канади та Нової Зеландії, свідчать про те, що жінки віддають перевагу голеним чоловікам, а не бородатим. Жінки переконані, що рослинність на обличчі робить чоловіків старшими, надаючи їм агресивного вигляду. Про це повідомляють учені в науковому журналі Behavioral Ecology.

Втім, є й хороші новини для любителів борід: їх володарі виглядають респектабельнішими і викликають пошану в інших представників сильної статі.

До цього часу існують декілька теорій походження бороди та її ролі в розвитку цивілізації. Зокрема, ряд учених вважає, що призначення бороди - захищати шкіру обличчя від прямих сонячних променів, а також захищати щелепу під час рукопашного бою.

Дослідники також висунули гіпотезу, згідно якої наявність бороди свідчить про сильну імунну систему чоловіка: у волосяному покриві нерідко заводяться паразити, і якщо бородатий чоловік здоровий, це означає, що його організм добре справляється з цією проблемою, а значить його володар здатний зачати здорових дітей.

Канадські й новозеландські психологи вирішили перевірити правильність вищеперелічених теорій. За піддослідних вони взяли 19 чоловіків, що мають на обличчі шестиденну щетину, і сфотографували їх. Причому фотографа попросили зробити знімки двох типів: з нормальним і агресивним виразом обличчя. Потім учасники експерименту збрили бороди і знов сфотографувалися.

Ці фотографії були пред'явлені 200 жінкам з Нової Зеландії і Самоа, яких попросили розташувати їх залежно від привабливості зображених на знімках чоловіків.

В ході цього тестування з'ясувалося, що переважна більшість жінок вважають голених чоловіків привабливішими, а чоловіки вважають своїх бородатих побратимів старішими та більш сердитими.

У той же час, і ті та інші сходяться в одному: борода надає чоловікові солідності, і візуально підвищує соціальний статус. Таким чином вчені дійшли висновку: борода підносить її носія над іншими чоловікам, але не робить його привабливішим в очах жінок.

Джерело: Освітній портал