друкувати


Івано-франківці розпишуть величезну писанку і візьмуть участь у Параді вишиванок у столиці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-07 12:00:35

Прикарпаття візьме участь у Всеукраїнському фестивалі писанок, який відбуватиметься в рамках всеукраїнського проекту «Парад вишиванок – 2012».

Про це повідомили вчора, під час прес-конференції в Івано-Франківську, керівники проекту: Ігор Добруцький – голова оргкомітету, керівник громадської організації «Столичні ініціативи», Олег Скрипка – голова художньої ради проекту, фронтмен гурту «ВВ» Олег Скрипка, а також Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, його заступник Михайло Верес та начальник міського управління культури Мирослав Петрик.

Як повідомили організатори, паради вишиванок проводяться у столиці вже чотири роки поспіль, поте цьогоріч було вирішено зробити цей захід у всеукраїнському масштабі, і 24 регіони України вже підписали меморандум про участь в ньому.

«Наша мета, – розповідає Ігор Добруцький, – щоб представники усіх регіонів були у вишиванках. Але це має бути не просто парад. Це має бути карнавал. І кожен рік він матиме свої атрибути. Цього року таким атрибутом стане найвідоміший символ України, яким є писанка».

Власне, цим і зумовлено проведення в період з 15 березня по 15 квітня в усіх обласних центрах нашої держави фестивалів писанок. З цією метою в 18 із них вже надіслано заготовки для гігантських – 3 метри заввишки – писанок. Ідея заходу полягає в тому, щоб такі величезні великодні яйця кращі митці своїх областей розписали традиційними для цих регіонів народними орнаментами. Розписані гігантські пасхальні символи буде встановлено на центральних майданах обласних центрів, де вони стоятимуть, скоріш за все, до Вознесіння Господнього, а перед Днем Незалежності усі писанки разом з сотнями звичайних маленьких писанок, розписаних орнаментами різних етнографічних регіонів повернуться до столиці, де їх понесуть на Параді вишиванок одягнені у вишиті сорочки представники делегацій кожної області.

Все це дійство супроводжуватиметься різними мистецькими конкурсами, майстер-класами та навіть встановленням рекордів, триватиме три години і весь цей час транслюватиметься в прямому ефірі на Першому національному телеканалі. Як стверджує пан Добруцький, після Параду вишиванок усі величезні писанки будуть встановлені у спеціально відведеному місці на території Музею народної архітектури в селі Пирогово під Києвом, де їх зможуть оглянути усі поціновувачі народного мистецтва, які відвідуватимуть столицю. Крім того, кожна писанка візьме участь у конкурсі, за результатами якого переможці – автори найкращого, найцікавішого розпису отримають ризу у сумі 100 тисяч гривень та перехідну «Золоту писанку».

«Коли я ще навчався у школі, – розповідає голова художньої ради проекту, співак Олег Скрипка, – я дивився військові паради на різні свята і у нас ці військові паради відбуваються рудиментарно щороку, щоразу викликаючи скандалу з приводу коштів, які щороку планується використати на проходження військової техніки і т.п. Якщо ми цього року – у нас є така попередня домовленість – замінимо військовий парад парадом мистецьким, не знаю, як для вас, але принаймні для мене це свято перейде в певну площину. Ми їздимо по різних містах і бачимо наскільки живою і щирою є реакція на нашу пропозицію, а відтак є надія, що всі наша акція буде такою ж живою і щирою».

Зі слів співака, метою вказаної ініціативи акумулювати творчу національну енергію представників регіонів, об’єднати її і реалізувати її у конкретних творчих здобутках, які представити у столиці на День Незалежності.

Як стверджує заступник Івано-Франківського міського голови Михайло Верес, триметрова заготовка на гігантську писанку прийшла і до обласного центру Прикарпаття. Сьогодні її встановлено в Обласному музично драматичному театрі ім. Івана Франка і вже навіть визначено коло митців, які здійснюватимуть її розпис. Це, зокрема, дирекція та викладачі Івано-Франківської художньої школи.

«Мені з самого початку сподобалася сама ідея проведення такого фестивалю, – висловив своє задоволення з приводу вище зазначеного Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, – оскільки вона співзвучна з нашою ідеєю, яку ми культивуємо і впроваджуємо тут у нас уже не перший рік. 20-ту річницю Незалежності України ми зустріли так, як ніколи не зустрічали раніше. Молодь не просто одягнула вишивані сорочки. Вона зробила це стильною. Ідея поширення і розвитку національної культури на Західній Україні є. Але що зараз треба – то це просування цієї культури у східні регіони. Бо Україна має бути українською».

Автор: Сергій БІЛИЙ