друкувати


Митниця спровокувала ажіотаж на ліки та загрозу їх здорожчання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-06 03:45:55

Іноземні краплі від кашлю, для зміцнення імунітету чи лікування серця або ж нирок невдовзі можуть зовсім зникнути з аптечних прилавків. Стали відомі подробиці, чому митниця прирівняла десятки лікарських препаратів до спиртних напоїв, ідеться в сюжеті ТСН.

Такі хіти аптечних продажів, як противірусні, протизапальні та препарати для зміцнення імунітету можуть зовсім зникнути з вільного продажу.

Державна митна служба прирівняла кілька десятків крапель проти застуди, для шлунку та навіть сердечних до алкоголю, оскільки вони містять етанол.

Відвідувачі аптек новину сприймають як жарт. Але коли йдеться про здорожчання – засмучуються.

Не до жартів і постачальникам. Кажуть, про митні нововведення їх завчасно не попередили. Через це на митниці "зависло" товару на 6 мільйонів євро.

"Ми не можемо поставити на склад, бо не маємо права на операції з алкоголем. Ми не можемо їх повернути. Вони просто стоять у фурах і псуються", - розповів директор громадської організації "ФармУкраїна" Денис Шевченко.

Ліки, каже він, можна розмитнити, сплативши по 37 гривень за літр. Та й тоді треба отримати додаткову ліцензію на торгівлю спиртним.

Однак у цьому випадку, кажуть фармацевти, ліки здорожчають на кілька десятків гривень. Тому простіше їх знищити і більше не завозити в Україну взагалі.

У митниці визнають, що ліки справді перевели у статус алкогольних напоїв. Щоправда, запевняють, то була не їхня ініціатива.

"Не від нас залежить надання пільг чи не надання, ми як орган виконавчої влади виконуємо закони", - переконує керівник управління адміністрування митних платежів Держмитслужби Віталій Зварич.

Про те, що більшість "лікувального алкоголю" у МОЗ досі вважають справжніми ліками – митники теж знають.

"МОЗ працює в частині реєстрації, ми – в частині його оподаткування, дійсно тут виникає певна колізія, ліки і лікарські засоби визначаються, як дещо різні поняття", - пояснив Зварич.

Однак поки що нова норма діятиме у повному обсязі. Тим часом в аптеках люди вже почали запасатися спиртовими розчинами. На той випадок, якщо й українські краплі теж визнають алкоголем.