друкувати


Японське свято Ляльок — по івано-франківськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-06 01:30:00

Вшанування прекрасної статі по-японськи. Воно має назву Хіна Мацурі, що в перекладі означає свято Ляльок. У країні сходу Сонця його відзначають щороку у третій день весни. Давню традицію вирішили підтримати і на Прикарпатті. Івано-Франківці знайомились з особливостями далекосхідних обрядів у японському ресторані-театрі.

Свято Ляльок походить від стародавнього придворного обряду весняного відлякування злих духів. У цей день юним дівчатам, — майбутнім дружинам, бажають щастя і здоров’я. На Хіна Мацурі в оселях родин, що мають доньок, ляльок одягають по-святковому, а також готують солодощі. Юних франківчанок пригостили солодкими суші.

Кожна відвідувачка цього фестивалю прийшла на свято зі своєю улюбленицею. Якщо ж вона набридла — можна обмінятися ляльками з іншими гостями. Щоправда прикарпатські дівчатка дуже рано припиняють бавитися бездушними красунями. Більшість з них надає перевагу творчості.

Японські ляльки створюють з глини, паперу та дерева. Поекспериментувати із цими матеріалами власноруч запропонували на тематичному майстер-класі. Його результати — не для гри, а виключно напоказ. На далекому Сході ці ляльки передаються у спадок з покоління в покоління по материнській лінії. У Івано-Франківську натомість їх збирали, аби передати в Долинський дитячий будинок «Теплий Дім».

Джерело: Радіо «Західний полюс»