друкувати


М.Вишиванюк: Є можливість закласти до бюджету ЄС кошти на сталий розвиток Карпатського регіону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-03 06:09:50

Частину коштів, які Євросоюз виділяє на сталий розвиток альпійського гірського регіону та басейну ріки Дунай, можна використовувати для потреб сталого розвитку регіону Карпат, в тому числі і Карпат Українських.

Про це, як повідомив сьогодні голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, говорилось на міжнародній конференції з питань сталого розвитку громад, яка відбувалась 25 лютого у Республіці Польща.

«Минулої суботи у Польщі, – розповів Михайло Васильович під час сьогоднішнього засідання колегії Івано-Франківської облдержадміністрації, – за ініціативи віце-спікера польського Сейму відбувалась конференції за участю послів Республіки Польща, послів Євросоюзу і дуже багато було послів з країн, а території яких розташовані Карпати, в тому числі і з України. Там я мав честь бути присутнім і не тільки бути присутнім, а і виступати».

Зі слів губернатора, учасники конференції логічно поставили питання: якщо Євросоюз виділяє кошти на сталий розвиток гірського альпійського регіону і басейну Дунаю, чому б тоді не закласти до бюджету Євросоюзу кошти на підтримку сталого розвитку Карпат. Було вирішено, що відповідні кошти слід закласти до семирічного бюджету ЄС на 2014-2020 роки, підготовка якого триває в даний час.

«Я сказав, – продовжує пан Вишиванюк, – що Україна, хоча і не входить до Шенгенської зони, але гори Карпати входять в Шенгенську зону, а отже Україна має повне право на участь у цьому проекті. Бо гори не є українськими, польськими чи словацькими а є загальнонародними. І вони зі мною погодились».

Відтак, за словами голови облдержадміністрації, вказаному питанню буде присвячено іншу міжнародну конференцію, яка відбудеться у вересні – жовтні цього року на базі відпочинку «Карпати», що у місті Яремчі. В даний час створено робочу групу з вироблення пропозицій які Прикарпаття може винести на вказану конференцію.

Автор: Сергій БІЛИЙ