друкувати


У Івано-Франківську презентували план народної люстрації майбутніх парламентарів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-02 03:30:08

Вчора у приміщенні благодійної громадської фундації імені Короля Юрія відбулася репрезентація громадського руху ЧЕСНО та проекту національного екзіт-полу 2012, що покликаний боротися із фальсифікаціями на чергових парламентських виборах.

Ініціатори руху представили журналістам і політологам 6 громадських «критеріїв доброчесності», так званий «чеснометр» а саме: відсутність фактів порушень прав і свобод людини, відповідність задекларованих доходів і майна способу життя, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, особисте голосування в парламенті, непричетність до корупційних дій і участь у засіданні парламенту і роботі комітетів. Участь у дискусії взяли Юлія Ільчук, Фонд «Демократичні ініціативи», Василь Зубко, представник «Центр UA» і Тарас Петрів, Фундація «Суспільність».

Василь Зубко,зокрема, зазначив що за основу взятий досвід румунських колег

- Ми вирішили їхню кампанію зробити основою і адаптувати її для України, - розповів він. - У багатьох виникне питання: для чого? Відповім коротко: поки більше нікому. Маємо на меті створити цілу платформу активістів, зібрати інформацію про кандидатів і по максимуму донести до виборців. Результатом має стати зміна суспільної свідомості. Виборець повинен розуміти свій вплив на виборчий процес. Особисто ми вважаємо всіх кандидатів заздалегідь чесними.

- Країна переживає кризу довіри і кризу динаміки. Один з основних чинників – неефективна робота парламенту, - продовжив Тарас Петрів. – Ми хочемо знайти у Івано-Франківську симпатиків і однодумців.

Символ руху – часник. Як пояснюють організатори, ідея часнику виникла з певних міфілогічних підходів і символізує очищення парламенту від різних упирів. Василь Зубко підкреслив: вони не підтримують жодного політика чи політичну силу. Тих політиків, яких ЧЕСНО забракує, вимагатимуть не допускати до виборів. Оновлення політичної еліти – одне із завдань руху.

Інформацію збиратимуть за допомогою громадського аудиту; аналітиків, журналістів, юристів і активних громадян.

- Ресурси, необхідні для реалізації завдань кампанії, залучаються центральною і регіональними коордрадами у вигляді пожертв та допомоги українських громадян, підтримки бізнесу, а також у вигляді міжнародної фінансової допомоги, проінформувала Юлія Ільчук. – Крім того, ми постійно отримуємо нематеріальну допомогу від прихильників руху.

Результати дослідження ЧЕСНО презентує у кінці травня, а інформацію по мажоритарниках - у липні. Для кожного кандидата створять на сайті профіль, де виборці зможуть висловити свої думки.

Напередодні презентації руху відбулися в 15 містах України, за результатами яких утворилося 15 регіональних платформ руху в: Сумах, Полтаві, Чернігові, Житомирі, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Луганську, Харкові, Миколаєві, Одесі, Херсоні, Сімферополі, Севастополі та Кіровограді.

Автор: Оксана РОМАНЕНЧУК