друкувати


Кандидатів до Верховної Ради планують пропустити через фільтр

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-02 10:30:46

Верховна Рада України сьогодні потребує фільтрації, - переконані лідери громадського руху «Чесно», які презентували в перший день весни свій рух у місті Івано-Франківську.

«Унікальна ситуація, – зазначив з даного приводу один з київських активістів руху, член громадської організації «Чесність» Тарас Петрів, – маємо якусь містику: об’їздили всю Україну – були люті морози, приїхали в Івано-Франківськ в перш день весни, а тут така весняна погода. І це дає надію на потепління у політиці».

Зі слів громадського активіста, сьогодні в Україні складалися два стани, які зумовлюють відставання нашої держави від інших європейських країн. Йдеться про кризу довіри і кризу динаміки. Відтак, сьогодні існує велика потреба у тому, щоб якісно змінити політику і політиків в Україні. Така зміна, на думку функціонерів ГР «Чесно», можлива насамперед через прискіпливу «фільтрацію» кандидатів у народні депутати народного скликання. Відтак, девізом діяльності руху є «Фільтруй Раду» або «Дай Раді раду».

Фільтрувати кандидатів в депутати планується за шістьма основними критеріями, як-от: відсутність фактів порушень прав людини; відповідальність задекларованих доходів та майна способу життя; незмінність політичної позиції відповідно до виявлення виборців; особисте голосування в парламенті; причетність до корупційних дій та участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів. Раніше, як стверджує член центральної координаційної ради руху Василь Зубко, таких критеріїв планувалось ввести 19, проте в кінцевому підсумку виявилось, що це завелика кількість для того, що пристосувати їх для оцінки представників усіх політ сил, тому активісти «Чесно» зупинились на шести, які, на їх думку, є найболючішими для наших громадян.

Сам процес фільтрації планується проводити в два етапи. На першому, який триватиме до офіційного початку парламентської виборчої кампанії, громадські активісти оцінять за вище вказаними критеріями діючий склад Верховної Ради України, оскільки вважають, що абсолютна більшість чільних народних обранців намагатимуться продовжувати свою кар’єру законодавців у новому парламентському скликанні, і тиснутимуть на політичні партії щодо відмови від висунення за списком чи в мажоритарних округах тих особистостей, яких не пропустить шестикритерійний «фільтр». На другому етапі фільтрувати будуть вже висунутих кандидатів і за результатами цього процесу проводитиметься пропагандистсько- роз’яснювальна робота серед виборців.

В ході презентації івано-франківцям також було представлено координаторів громадського руху «Чесно» на Прикарпатті. Ними стали відомі в краї молоді громадські активісти Тарас Случик та Віталій Світлик.

Автор: Сергій БІЛИЙ