друкувати


Наради роблять людину дурнішою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-01 10:30:37

Наради роблять людину дурнішою, оскільки вона втрачає здатність думати про себе. Про це свідчать результати тесту IQ, проведеного відразу після зборів, повідомляється в роботі Дослідницького технологічного інституту Кріліон.

Коментує керівник дослідження Рід Монтаг: "Ви можете жартувати з приводу того, що наради "з'їдають вам мозок", але, насправді, це так. Ми провели експеримент, до якого залучили добровольців з однаковими показниками IQ. Коли ми, розбивши їх за групами, змусили пройти тест, а потім озвучили результати порівняно з іншими учасниками, у людей значно знижувалися показники. Так працював соціальний відгук".

Більш того, за словами фахівців, в подібній ситуації жінки страждають частіше за чоловіків. Притому, грав роль сам по собі соціальний відгук, а не результати інших учасників. МРТ-сканування ж показало активацію різних зон мозку, пов'язаних з вирішенням проблем, емоціями та винагородою при виконанні завдань.

На думку вчених, ці висновки необхідно взяти до уваги начальникам. Можливо, має сенс по-іншому організовувати робочий процес. Також дослідники упевнені: IQ не можна підрахувати, не зважаючи на вплив соціального контексту.

Джерело: Освітній портал