друкувати


Народжуваність в Івано-Франківську перевищує смертність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-29 02:30:18

«Місто Івано-Франківськ – одно із кращих міст області по народжуваності», – констатував під час вівторкової оперативної наради у Івано-Франківського міського голови головний лікар Центральної міської клінічної лікарні обласного центру Прикарпаття Тарас Масляк.

З його слів, за рейтинговими показниками 2011 року сьогодні медичне обслуговування в місті Івано-Франківську вважається кращим на Прикарпатті та посідає високе четверте місце по Україні.

Такими рейтинговими показниками, як стверджує пан Масляк, серед інших, власне і є стан народжуваності та смертності. Так, за словами головного медика міста, в 2011 році в обласному центрі народилось 2168 дітей, що на 162 новонароджених більше, ніж в році 2010-му. При цьому смертність склала 1744 особи. Така значна різниця між народжуваністю і смертністю, зі слів головного лікаря ЦМКЛ є дуже хорошим показником навіть у всеукраїнських масштабах.

«Тому що по Україні, – зазначив медик, – народжуваність нижча від смертності в порівняні з містом Івано-Франківськом, і місто Івано-Франківськ підтягнуло в тому ж ракурсі своєю роботою навіть роботу всієї області, тому що в області народжуваність і смертність в принципі на одному рівні».

Важливим показником, який, за словами Т.Масляка, визначає рейтинг медичного обслуговування на тій чи іншій території, є смертність дітей віком до одного року. Тут керівництво медичної галузі міста та міська влада відзначають суттєвий прогрес в останні роки. Зокрема, якщо до 2007 року цей показник становив 16-17 проміле (50-60 дітей на рік), то після облаштування сучасного реанімаційного відділення у Міському пологовому будинку його вдалося знизити до 4,2-5,2 проміле, тобто 15 дітей на рік. В той же час по області, зі слів керівника ЦМКЛ, дана цифра є вдвічі більшою – 9-10 проміле.

Автор: Сергій БІЛИЙ