друкувати


Декларування доходів і право платника на податкову знижку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-21 09:30:15

Метою кампанії декларування доходів є не лише сплата податку до бюджету, а й повернення платникам податків певної суми податку, сплаченої з їх заробітної плати протягом попереднього року.

Відповідно до положень Податкового кодексу платники податку можуть зменшити (шляхом нарахування податкової знижки) свій загальний річний оподатковуваний дохід, якщо впродовж звітного податкового року сплачували кошти за навчання, страхування, повертали фінансовим установам проценти за іпотечний кредит тощо.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця ( отримувача ). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Платник податку, який бажає у 2012 році скористатися правом на податкову знижку за підсумками звітного 2011р., повинен до кінця року, наступного за звітним, тобто до 31 грудня 2012 року, подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (де зазначити суму свого загального річного оподатковуваного доходу та підстави, суми та підтвердні документи щодо податкової знижки) до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації, визначеним згідно з законодавством.

Декларація подається до податкової інспекції за місцем проживання платника податку (за реєстрацією в паспорті).

Податкова знижка може бути нарахована виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку та резиденту-фізичній особі, яка через релігійні переконання відмовилась від реєстраційного номера і має про це відмітку в паспорті. Податкова знижка нараховується тільки в межах розміру заробітної плати, одержаної протягом 2011р.

Якщо платник податку не скористався правом на отримання податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

З метою покращення обслуговування громадян на час проведення кампанії декларування доходів в Коломийській ОДПІ продовжено режим роботи до 20 години у робочі дні, у вихідні до 16.00 год.

Коломийські податківці чекають на вас за адресою: вул.Б.Хмельницького,3.

Телефони для довідок 2-68-78, 5-10-00.

Джерело: Відділ масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян Коломийської ОДПІ