друкувати


Важкі підлітки: Коломийські реалії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-20 12:30:57

У сучасному світі важкі підлітки - дуже поширений випадок. У якийсь період їхнього життя настає такий момент, коли вони кидають виклик суспільству. Непорозуміння з батьками, втечі зі школи, тиск реклами та іншої зовнішньої інформації змінюють світогляд і сценарій їхнього юнацького життя. Як результат – бродячий спосіб життя, крадіжки, хуліганство та місця позбавлення волі.

У Коломиї проблема важких підлітків є досить актуальною. Щоб дізнатися, яка ситуація з такими дітьми, ми звернулися до Вадима Василецького, майора міліції, начальника кримінальної міліції у справах дітей. Відділ кримінальної міліції першочергово займається профілактикою правопорушень та злочинів серед дітей. Основні завдання, які ставлять перед собою працівники міліції, - викриття злочинів, вчинених неповнолітніми дітьми, розшук зниклих безвісти дітей, які з тих чи інших причин покинули постійне місце проживання. У середньому, за рік працівникам кримінальної міліції вдається знайти двадцять дітей.

Вадим Василецький повідав нам кілька історій з життя важких підлітків, з якими він зіткнувся у своїй роботі.

Нещодавно у відділення кримінальної міліції звернулася жінка із заявою про те, що зникла безвісти її неповнолітня дочка. У ході оперативно-розшукових заходів працівниками кримінальної міліції було встановлено місце перебування дівчини. Вона знаходилась у селі Дора разом із ще однією неповнолітньою, мешканкою Коломийського району, яка вже неод­норазово потрапляла у поле зору працівників міліції. Щоб відпочити на широку ногу, дівчина здала у ломбард мобільний телефон. Розшукувану особу було знайдено протягом восьми годин, проте дівчина відмовлялась повертатися додому і намагалась втекти від працівників міліції. Але все ж таки неповнолітню було повернуто додому і зараз вона перебуває на обліку.

На пошуки мешканки району, яка вела антигромадський спосіб життя, займалася дрібним хуліганством, відмовлялася відвідувати школу, не слухала батьків, працівникам міліції знадобилося три місяці. Дівчина потрапила у погану компанію, відтак у руки сутенерів, які переправили її у будинок розпусти, де вона надавала сексуальні послуги чоловікам. По даному факту порушено низку кримінальних справ. Протягом трьох місяців дівчина жодного разу не вийшла на контакт з родичами і вважала, що представники міліції – її вороги.

Часто працівники міліції пере­віряють інтернет-клуби міста з метою виявлення там неповнолітніх осіб під час навчального процесу та у вечірній час. Був випадок, коли хлопець настільки захопився комп’ютерними іграми, що відмовлявся від їжі, сну. Батьки практично не могли відірвати його від комп’ютера. Хлопець зробився дуже агресивним, кидався на батьків, тому його було госпіталізовано у Івано-Франківську психоневрологічну лікарню, де йому була надана психіатрична допомога.

Нещодавно працівниками міліції було проведено рейд з метою виявити бродячих дітей, тобто дітей вулиці у період сильних морозів. Так, посеред вулиці у двадцятиградусний мороз було виявлено мешканця району, який втік з обласного притулку разом з ще однією непов­нолітньою. Мати хлопця позбавлена батьківських прав за зловживання спирт­ними напоями, а сам він неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, оскільки на території Коломийщини вчинив двадцять сім злочинів. Працівниками міліції було встановлено, що неповнолітній хлопець разом із своєю супутницею проживали у покинутих будинках району. Цих важких підлітків було знайдено і зараз вони перебувають у дитячому будинку.

Таких історій з життя горе-дітей чимало. На сьогодні у кримінальній міліції на обліку перебуває п’ятдесят дев’ять важких підлітків. Кримінальна міліція у справах дітей завжди швидко реагує на проблеми з неповнолітніми і застосовує конкретні заходи для їх вирішення.

Автор: Ніна МІЛЕВСЬКА
Джерело: Коломийська правда