друкувати


Хто є хто на мажоритарці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-14 02:45:13

Комітет виборців України розпочинає серію публікацій щодо можливих кандидатів у народні депутати по мажоритарним округам. Над дослідженням працюють регіональні осередки КВУ та аналітична група в Києві. Інформація береться з відкритих джерел, але використовуються також власні джерела.

Наголошуємо, що ця та інші статті не є офіційними документами КВУ, а являються авторськими матеріалами, а тому допускають оціночні судження.

Коломийський виборчий округ. Включає: м.Коломия; Коломийський та Снятинський райони.

Коломийський виборчий округ за обласним опозиційним розподілом відійшов до "Батьківщини". Однак кількість потенційних кандидатів на цьому окрузі і від влади і від опозиції зашкалює, тому Коломия може стати маленькою прикарпатською "курською дугою".

Номінально від "Батькіщини" за цим округом закріплений Олександр Левицький, заступник голови обласної облорганізації "Батьківщина" Дмитра Шлемка. Але є підстави вважати, що округ бережуть для складнішої гри.

По-перше, у центральному штабі партії "Батьківщина" зараз йдуть розмови щодо того, щоб голови обласних організацій йшли на мажоритарку, доводячи "в полі" свою оргспроможність. Якщо ця позиція візьме гору, то пану Шлемку (вихідцю зі Снятина) особисто доведеться балотуватися в цьому окрузі.

Також, як одного з можливих висуванців по Коломиї від "Батьківщини" фігурує ім‘я народного депутата Андрія Шевченка, який у фракції закріплений за Коломиєю і має там постійно діючу приймальню. Однак, в центральному штабі розуміють його цінність як одного зі спікерів партії, тому "заслання" Шевченка на округ виглядало б нелогічним.

Але в 2002 тут перемогу отримав Володимир Мойсик (УНП), тому не виключена його повторна спроба отримати прихільність своїх виборців. До того ж, мер Коломиї Ігор Слюзар - це багаторічний помічник Мойсика і висуванець УНП.

Серйозну конкуренцію висуванцям від опозиції в Коломиї може скласти Богдан Гдичинський. Після виборів президента у 2010 році він був заступником міністра юстиції Олександра Лавриновича, але внаслідок нещодавньої спроби адмінреформи став керівником служби міністра юстиції.

Але в його багатій на звання і посади біографії є однин рядок: з 2003 по 2010 роки Гдичнський був віце-президентом "Укранафти" Ігоря Коломойського і на сьогодні залишається "його людиною". В своєму політичному житті Богдан Гдичинський встиг побувати облради від БЮТ (2006-2010 роки), але на останніх місцевих виборах виграв округ у Коломиї і увійшов до фракції ПР в облраді.

Після місцевих виборів Гдичинський не згортав роботу штабу, тому до майбутніх виборів він підготовлений найбільше. Малоймовірно, що він буде балотуватися від партії влади, але те що саме цей кандидат узгоджений "на горі" мало хто сумнівається.

Не прямим підтвердженням цього є той факт, що губернатор області Михайло Вишиванюк (також уродженець Коломийського району) публічно відмовився від участі у наступних виборах хоч нещодавно і розжився на партійний квиток "регіоналів".

Не виключене балотування по цьому округу від Партії регіонів голови Коломийської РДА Михайла Негрича, але він швидше за все буде відігравати роль "громовідводу" для локалізації невдоволення виборців діючою владою, розчищаючи електоральне поле для Гдичинського.

Не виключається, хоч малоймовірна, поява на окрузі екс-міністра охорони здоров‘я Зіновія Митника, який на сьогодні є депутатом облради і нвіть змагався за посаду її голови.

Джерело: Українська правда