друкувати


Алкоголь у невеликих дозах сприяє творчості

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-14 11:10:42

Учені дійшли висновку, що невеликі кількості алкоголю підвищують винахідливість людини при виконанні творчих завдань, пов'язаних із словесними асоціаціями. Звіт про дослідження опублікований у журналі Consciousness and Cognition.

У дослідженні, проведеному співробітниками Університету Ілінойса в Чикаго (США), взяли участь 40 осіб, які час від часу вживають алкоголь "у компанії". В ході підготовки до експерименту половині добровольців під час перегляду анімованого фільму запропонували з'їсти легку закуску, після чого спожити кількість журавлинного напою з горілкою, достатню для досягнення середньої концентрації алкоголю в крові в 0,075% (трохи нижче за рівень у 0,08%, при якому в США заборонено управляти автомобілем). Інші учасники, включені в контрольну групу, просто переглядали той же фільм.

Після цього всі добровольці виконали по 15 творчих завдань, які полягали у тому, щоб, прочитавши три слова, підібрати четверте, яке утворює з кожним із запропонованих слів осмислену фразу. Наприклад, до слів "сонце", "мова" і "плаття" підійшло б визначення "яскравий".

Учасники дослідження, які були "під градусом", виявляли інтуїтивну винахідливість при виконанні завдань значно частіше, ніж тверезі, які більше роздумували. Зокрема, добровольці з першої групи правильно виконали в середньому по дев'ять завдань, тоді як з другої - по шість. Крім того, у осіб, що випили, на пошук правильного рішення йшло в середньому 11,5 секунд, а у тверезих - 15,2 секунд.

У тверезому вигляді всі учасники справлялися з подібними завданнями приблизно однаково.

Автори дослідження Ендрю Ярош (Andrew Jarosz) і Дженніфер Уайлі (Jennifer Wiley) припустили, що така дія алкоголю пов'язана з його здатністю знижувати концентрацію уваги, полегшуючи пошук зв'язку між далекими один від одного поняттями й ідеями. Учені також вважають, що отримані результати можуть пояснити схильність до вживання спиртного у художників, музикантів та інших людей творчих професій.

Коментуючи роботу дослідників, психолог з Університету Міссурі у м.Колумбія (США) Скотт Солтс (Scott Saults) відзначив, що частково пояснити виявлені ефекти алкоголю може те, що він знижує страх перед можливими помилками, а також те, що він ослабляє спонтанні спогади послідовностей звуків і зображень, при цьому не зачіпаючи робочу пам'ять.

Джерело: Освітній портал