друкувати


Вживання марихуани удвічі збільшує шанс потрапити в дорожню катастрофу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-13 11:45:11

Вживання марихуани незадовго до автомобільної поїздки удвічі збільшує шанс потрапити в дорожню катастрофу в порівнянні з тими водіями, які не вживають наркотики, алкоголь або тютюн, заявляють канадські вчені в статті, опублікованій в журналі BMJ.

На цей час наркотики на основі конопель є найбільш поширеними наркотичними засобами в світі. Одними з причин цього феномену можна вважати складність в точній оцінці шкоди організму і відсутність консенсусу з приводу існування психологічної й фізичної залежності від "травички". При цьому, за даними опитування 2007 року, наприклад, близько 15% молодих шотландців вживали марихуану за 12 годин до поїздки на особистому автомобілі.

Група біологів під керівництвом Марка Асбріджа (Mark Asbridge) з університету Далхаузі в місті Галіфакс (Канада) проаналізувала дані, отримані іншими ученими в рамках дев'яти досліджень, направлених на вивчення впливу марихуани на частоту дорожньо-транспортних випадків.

За словами дослідників, вивчені ними наукові роботи включали в себе дані по 49,5 тисяч учасників, частина з яких приймала наркотик незадовго до поїздки на автомобілі. Автори всіх робіт опитували людей, які в недавньому минулому пережили автомобільну катастрофу або інший вид дорожньо-транспортних випадків. У кожному випадку респондентів запитували, чи вживали вони наркотики або алкоголь за три або 12 годин до випадку, після чого брали проби крові і сечі для аналізу.

Асбрідж і його колеги об'єднали ці дані і проаналізували їх заново. Виявилось, що люди, що вживали марихуану незадовго до поїздки, потрапляли в ДТП удвічі частіше ніж ті, хто вів здоровий спосіб життя. Втім, алкоголь значно більше впливав на шанс потрапити в аварію - про це свідчать дані всіх досліджень, використаних біологами.

З іншого боку, автори нової роботи асоціюють вживання конопель з високим відсотком аварій, які закінчувалися смертю одного з водіїв. Втім, за словами вчених, залежність між дозою наркотика і частотою смертельних випадків, поза сумнівом, існує, проте її украй складно виміряти через те, що багато потерпілих, що вижили, відмовляються проходити тест на наркотики.

Автори вважають, що подальші дослідження допоможуть усунути недолік даних, який перешкодив їм оцінити цей взаємозв'язок.

Джерело: Освітній портал