друкувати


Чим рятуватися від похмілля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-10 03:35:34

Напередодні різдвяних та новорічних свят лікарі давали численні поради, чим рятуватися від похмілля.

Хірург-ортопед з Ealing Hospital NHS Trust Саманта Тросс радить безалкогольний коктейль "Цнотлива Мері": "Томатний сік та селера, що він містить, поповнять запас вітамінів та відновлять баланс мінералів у крові, трохи перцю чилі допоможе зняти головний біль".

Уникати вранці смаженої їжі радить судинний хірург Lewisham Hospital Едді Челонер: "Я завжди їм банани. В них багато калію - мінералу, що втрачається, коли п'ємо алкоголь".

Інші фахівці для запобігання зневодненню перед сном радять випити склянку молока, або ж з'їсти тост із медом та багато води. Спати краще на правому боку - це полегшить проходження шлункової кислоти і послабить відчуття нудоти.

Ми запитали у читачів: як ви рятуєтеся від похмілля?

Найкращий засіб - розсіл із маминих помідорів. Випиваю три стакани залпом. У ньому містяться солі калію й натрію. Їх в організмі після великої кількості спиртного не вистачає.

Олександр ГРЕЧЕНКО, 32 роки, діджей, місто Кривий Ріг на Дніпропетровщині

Їм вівсяну кашу на воді й заварюю міцний солодкий чай. Ще п'ю вітамін С. Приймаю одразу 20 драже. Головний біль і сухість у роті швидко минають. Якщо нудить, то шість таблеток активованого вугілля розминаю в порошок і змішую з водою. Так скоріше діє.

Оксана ГЕРАСИМЕНКО, 42 роки, продавець, Миколаїв

Рятуюсь сексом. Ну, хіба взагалі не можу рухатися. Тоді багато сплю.

Костянтин ЦАРЕНКОВ, 30 років, Донецьк

Товаришам допомагає порошковий препарат медіхронал. Його треба розчинити у воді й випити. Діє за 15 хвилин.

Володимир АВЕРІН, будівельник, містоКривий Ріг на Дніпропетровщині

Рятує мінеральна вода "Боржомі" і гарячий суп. Але краще перед застіллям випити активованого вугілля і не змішувати несумісні напої, наприклад: коньяк і пиво.

Вадим ТАРНАВСЬКИЙ, 22 роки, студент, Вінниця

Молочний коктейль із 30 грамами джину - і ніякого похмілля. Якось зайшов до нас у бар важний дядько і попросив зробити йому такий, бо в нього намічалися важливі переговори, а виглядав він не дуже. Я в той день такою ж була. Він глянув на мене і попросив зробити два. ВІдтоді рятуюсь таким коктейлем.

Катерина ПОЛЯКОВА, 26 років, бухгалтер, Донецьк

Допомагали апельсини. З'їдала півкіло, іноді кілограм. Цитрусові прочищають мозок.

Зінаїда Чала, 42 роки, місто Маріуполь Донецької області

Прийшла після випускного додому нетвереза. Старший брат мене накачав звичайною водою. Силував випити стільки, скільки міг вмістити мій організм. Зранку голова не боліла. Брат за освітою - хімік. Пояснив, що вода у великій кількості розчинила продукти окислення спирту і їх концентрація стала безпечною для організму.

Тетяна ФЕСЕНКО, 19 років, студентка, Київ

Якщо сильно болить голова й треба йти на роботу, то дружина коле мені одну ампулу глюкози, 20 міліграм, і 2-міліграмову ампулу анальгіну. Одразу стає легше.

Андрій Макаров, 35 років, начальник відділу продажу, Київ

П'ю тільки пиво. Але похмілля від нього теж частенько буває. Тоді широку чарку обполіскую кількома краплями рослинного масла так, щоб на внутрішній стінці залишилася тонка плівка. Розбиваю туди сирий яєчний жовток, додаю столову ложку джину й посипаю чорним і червоним меленим перцем. Випиваю залпом.

Анатолій ЧУРАЄВСЬКИЙ, 29 років, спеціаліст із інформаційних технологій, Запоріжжя

Допомагає капустяний розсіл.

Сергій, 27 років, водій, місто Лозова Харківської області

Годину швидко ходжу на свіжому повітрі в парку. Після прогулянки - в душ. Потім з'їдаю двоє некруто зварених яєць і випиваю два величезні келихи зеленого чаю з лимоном.

Іван ГОРБЕНКО, 31 рік, Київ

Вже рік зовсім не п'ю, тому забув, як це - похмілля. Але раніше, якщо встав із одноденного перепою, то нічого не допомагало: ні таблетки, ні розсоли. А після триденного запою треба було похмелятися тим, що й до цього пив. Тому брав стакан горілки, бо менша доза не діяла. Під вечір - ще стакан. На ранок грамів 150 достатньо і до вечора повністю вихмелився.

Віктор НАГОРНИЙ, 38 років, зварювальник, Полтава

Записали: Оксана ХУДОЯР, Олеся ПОП, малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Джерело: Gazeta.ua