друкувати


Роман Гонтюк: Кожна сутичка була як остання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-10 05:10:51

Кілька днів тому у Парижі відбувся перший у цьому сезоні турнір з дзюдо серії Великого Шолому. Роман Гонтюк, дворазовий олімпійський призер з Надвірної, виборов срібну медаль та значно покращив свої позиції у світовому олімпійському рейтингу.

Кореспондент sport.if.ua зв’язався з Романом та розпитав його про враження від паризьких сутичок і про подальші плани.

Медаль Романа Гонтюка стала єдиною нагородою для усієї української команди на паризькому Гран-прі. Вага до 90 кг, в якій виступає вихованець заслуженого тренера України Євгена Боднарука, має особливу інтригу. На єдину олімпійську ліцензію тут сьогодні претендують одразу три сильних дзюдоїста. Окрім Гонтюка це Валентин Греков і Вадим Синявський.

Гонтюку для поліпшення своїх позицій у рейтингу необхідно було обов’язково потрапляти в призи, в той час як Грекову достатньо було фінішувати в п’ятірці, щоб обійти в особистій гонці за ліцензією Синявського.

«Це один з найпрестижніших турнірів, який за складом учасників прирівнюється до чемпіонату світу, — розповідає Роман Гонтюк. — На такому рівні немає слабких суперників, тому було доволі важко. Ці змагання для мене були дуже відповідальними, бо мені не вистачало очок для олімпійської ліцензії».

За два дні Роман провів шість сутичок. Перший двобій з камерунцем Дьєдонне Долассемом наш дзюдоїст завершив за 3,5 хвилини. Ще менше протримався в сутичці проти Романа чемпіон Європи-2010 швед Маркус Німан. Спершу українець заробив мінімальну оцінку юко, а через півтори хвилини виконав кидок на іппон — чиста перемога. Іван Ремаренко з Молдови після двохвилинної розвідки зумів кинути Романа Гонтюка на мінімальну оцінку. Українець у відповідь був попереду вже через 30 секунд, маючи в активі ваза-арі, півперемоги і утримання. На першій хвилині сутички Романа Гонтюка з корейцем Сон-Де Намом суддя дав обом суперникам по шидо — попередженню за пасивність. Після цього Роман активізувався й здолав суперника достроково за допомогою утримання.

Півфінал із бронзовим призером останнього чемпіонату світу кубинцем Ешлі Ґонзалесом тривав усі 5 хвилин. Причому Гонтюку довелося відіграватися — він отримав два шідо, що рівносильні юко на користь суперника. За півтори хвилини до завершення сутички українець, виконавши підсічку, домігся свого. Кидок рефері оцінили ваза-арі — Гонтюк вийшов до фіналу.

Та вирішальна сутичка тривала недовго і закінчилася невдало для українця. Узбекові Дільшоду Чорієву, який є володарем світової бронзи 2009 року, для перемоги знадобилося трохи більше двох хвилин.

«Кожна сутичка для мене була як остання, — говорить Роман Гонтюк. — З Чорієвим я зустрічався вперше, і не вважаю його сильнішим за себе, виграти завадила прикра помилка».

Після паризького Grand Slam усі троє українських представників ваговій категорії до 90 кг ще отримають шанс розібратися на міжнародній арені, хто кращий. Попереду три лютневих старти Гран-прі у Дюссельдорфі, а також Кубки світу в Оберварті та Празі, а ще заключний відбірковий ліцензійний старт Чемпіонату Європи в російському Челябінську.

Медаль дозволила Роману набрати одразу 180 очок в олімпійському рейтингу і це зробило його значно ближчим до Олімпіади, але, як каже наш дзюдоїст, це ще не крапка. Через тиждень, 18-19 лютого, Роман Гонтюк стартує на Гран-прі в Дюссельдорфі.