друкувати


Вихлопні гази допомагають городянам впоратися зі стресом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-10 10:10:24

Вихлопні гази допомагають городянам впоратися зі стресом, стверджує група вчених під керівництвом Іцхака Шнелля, професора Тель-Авівського університету (Ізраїль). Щоправда, вчені обмовляються: для позитивного ефекту потрібна невелика концентрація.

На думку експертів, вдихання окислу вуглецю заспокоює нерви, дозволяючи легше переживати стресові ситуації, йдеться в статті в журналі Environmental Monitoring and Assessment. Це твердження було підкріплене спостереженням за 36 молодими, здоровими студентами, яким довелося з собою носити сенсори. Це давало можливість оцінити, як рівень шуму, забруднення повітря, скупченість і погода впливали на людей. Також учасники експерименту заповнювали анкети, що говорять про особистий дискомфорт в конкретному середовищі.

Виявилось, шумове забруднення міста (переважно воно створювалося за рахунок голосів оточуючих) найгіршим чином впливало на людину. Найвищий рівень стресу фіксувався в торгівельних центрах, на відкритих ринках і основних вулицях, де було скупчення людей.

Що стосується об'єму чадного газу, то він був менший, ніж передбачалося. Більш того, газ протидіяв стресу, викликаному шумом і скупченістю. Найближчим часом вчені планують з'ясувати, як міське життя впливає на дітей, літніх людей та осіб з хворобами органів дихання (на зразок астми).

Джерело: Освітній портал