друкувати


В Україні очікують на нові механізми захисту прав споживачів фінансових послуг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-08 02:30:10

В Україні очікують на нові механізми захисту прав споживачів фінансових послуг. На початку березня у Києві відбудеться конференція клієнтів банків, страхових компаній, кредитних спілок та інших фінустанов. Вони обговорять відповідні законопроекти, які нині чекають свого прийняття в Верховній Раді.

Сьогодні кожен, хто має стосунки з вище перерахованими організаціями, визнають в інспекції захисту прав споживачів, є досить беззахисним. Кредитори можуть без попередження підвищити клієнтам відсоткові ставки чи виписати незрозумілу пеню. А поскаржитися на такі дії — нікуди.

У нових проектах законів кожна неузгоджена з клієнтом дія для надавача фінансових послуг буде каратися фінансовими штрафами. Їхній розмір варіюється в межах кількох сотень прожиткових мінімумів. Якщо ж порушення будуть повторними, національний банк України чи Департамент держфінспослуг матиме право призупинити дію ліцензії або з зовсім її скасувати.

Також згідно намірів законодавців в Україні буде створена посада уповноваженого з фінансових прав людини при Президентові. Якщо наміри влади втіляться в життя, визнають споживачі фінансових послуг, нормативна база держави відповідатиме міжнародним стандартам.

Джерело: Радіо «Західний полюс»