друкувати


М.Вишиванюк: Допомога Івано-Франківщині від Фонду Р.Ахметова "Розвиток України" є безцінною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-07 12:30:14

6 лютого під час зустрічі голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка, начальника головного управління охорони здоров'я ОДА Миколи Олінійчука та головного лікаря обласного фтизіопульмонологічного центру Любомира Малофія з директором фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолієм Заболотним йшлося про співпрацю з питань подолання туберкульозу в області.

Підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» та Івано-Франківською облдержадміністрацією.

Основним напрямком такої співпраці стане боротьба із захворюванням на туберкульоз в області (через ранню і якісну діагностику та ефективні методи лікування) у межах програми фонду «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією.

Як зазначалося, хоча за показниками захворюваності Івано-Франківська область має непогані показники (за результатами 6 місяців 2011 року посідає 12-те місце серед областей України, з показником захворюваності 34,1/100 тис. осіб що нижче показника по країні – 35,2/100 тис. осіб), відбулося незначне зростання тубзахворюваності (на 4,9%).

За словами директора фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолія Заболотного, «На фоні такого зростання захворюваності знизилася частка хворих, які виділяють бактерії», що, за його словами, свідчить про недостатню якість діагностики. Тому на Івано-Франківщині у межах згаданої програми відбудеться оптимізація лабораторної мережі, навчання спеціалістів, поставка обладнання для лабораторій ІІ-ІІІ рівнів відіграватиме важливу роль у покращенні діагностики в області.

Програмою також передбачено обладнання відділення мультирезистентного туберкульозу (найбільш важка форма, стійка до більшості препаратів) бактерицидними випромінювачами та сучасною вентиляційною системою, яка унеможливить перехресне зараження, зокрема, медперсоналу. Для того, щоб отримувати реальні дані по захворюваності та відстежувати шлях хворого, буде запроваджено єдиний електронний реєстр даних. З цією метою Фонд Ріната Ахметова привезе в область відповідне обладнання та навчатиме персонал.

Вчергове щиро вітаючи на Прикарпатті Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк високо оцінив внесок соціально адаптованого бізнесу у різні сфери, зокрема, у найважливішу – вітчизняну медицину, нагадав про співпрацю із Фондом у галузі забезпечення обласного онкодиспансеру сучасним 16-зрізовим комп'ютерним томографом, вартістю 6 млн грн, який запрацює весною, для раннього діагностування пухлин; запевнив, що область зробить все необхідне для подолання туберкульозу.

«Це дві особливо небезпечні хвороби, рак і туберкульоз, боротися із якими потрібно спільно, – наголосив Михайло Вишиванюк. – У цьому важливому питанні є державницький підхід, є державна підтримка, і в цьому плані допомога Фонду Ріната Ахметова – безцінна».

За словами голови ОДА, про успіхи у цій спільній боротьбі свідчить медична статистика тих областей, де протитуберкульозна програма Фонду уже працює. Зокрема, в Донецькій області, де є зниження захворюваності і смертності від туберкульозу.

Михайло Вишиванюк поінформував директора Фонду «Розвиток України» Анатолія Заболотного про те, що має намір звернутися і до Президента України, і до засновника Фонду, народного депутата України Ріната Ахметова , щоб у селищі Ворохті збудувати загальнодержавний протитуберкульозний центр. Оскільки там, як стверджують медики, цілюще повітря, особливо сприятливе для лікування туберкульозу.

Довідково: 14 грудня 2011 року на Прикарпатті побувала керівник проектів та програм Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Вікторія Миколайчук. Незабаром обласний онкодиспансер отримає від Фонду сучасний 16-зрізовий комп'ютерний томограф, вартістю 6 млн грн, для раннього діагностування пухлин. Коштом обласного бюджету в онкодиспансері активно ведуться роботи з облаштування приміщення під комп'ютерний томограф, обстеження на якому буде безкоштовним. До слова, безкоштовні послуги – це основна вимога Благодійного Фонду «Ріната Ахметова». Дотримання цієї вимоги і представники Фонду, і прикарпатські журналісти будуть контролювати.

З 1995 року в Україні оголошена епідемія туберкульозу. Рік тому фонд Ріната Ахметова підписав від імені України 5-річну грантову угоду з Глобальним фондом для боротьби із епідемією ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та малярією у розмірі 95 млн дол. Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» має великий досвід у подоланні небезпечного захворювання, реалізуючи з 2007 року власну програму «Зупинимо туберкульоз».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА