друкувати


М.Вишиванюк: Нам важливий досвід Угорщини у галузі медицини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-06 03:22:14

Сьогодні вранці голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, голова обласної ради Олександр Сич та Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус зустрілися з Генеральним консулом Угорської Республіки в Ужгороді Йожефом Бачкаі та консулом Генерального консульства у м.Берегово Ендре Саліпскі.

«Угорщина – країна, з якої ми беремо приклад, а Бухарест - це одне з найкращих, найкрасивіших міст Європи», - зазначив, розпочинаючи офіційну зустріч у своєму робочому кабінеті Михайло Вишиванюк. - Ми співпрацюємо з Угорщиною і, сподіваємось, нинішня зустріч дасть поглиблення такій співпраці та поступальний розвиток нашим стосункам. Ми Угорщину любимо, шануємо, поважаємо». Михайло Вишиванюк зізнався, що в Угорщині, зокрема в Будапешті, у нього багато давніх і гарних друзів, та попросив високоповажних гостей передати їм щирі вітання із Прикарпаття.

За словами Михайла Вишиванюка, для України досвід входження Угорщини до Європейського Союзу та перебування там є «дуже важливий, з урахуванням того, що Україна, без сумніву, теж буде у ЄС».

«Ми готові до співпраці наших бізнес-кіл, - запевнив голова ОДА. - Особливо нам важливий ваш досвід у галузі медицини, оскільки Президент України поставив завдання вивести вітчизняну медицину на якісні показники».

Перспективною для Івано-Франківської області є співпраця з угорськими компаніями у галузі сільського господарства. На завершенні, як сказав голова ОДА, контракти на завезення в область із Угорщини племінної худоби. Нас цікавить співпраця у сфері культури.

Голова обласної ради Олександр Сич також запевнив дипломатів: усі взаємовигідні спільні напрацювання будуть підтримані обласною радою, яка як орган місцевого самоврядування зацікавлена у вивченні угорського досвіду місцевого самоврядування.

Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус своєю чергою сказав, що обласний центр Прикарпаття працює з Угорщиною по декількох проектах, зокрема, з містом Ніредьгаза, і готові поглиблювати міжрегіональне транскордонне співробітництво.

Генконсул Угорської Республіки в Ужгороді Йожеф Бачкаі з дипломатичною ввічливістю подякував за дуже гарні слова про країну, яку він представляє в Україні. Сказав, що свого часу він керував подібною дипломатичною установою в Берегово, працював на відповідальних посадах в Міноборони, Державній рахунковій палаті, 7 років - у торговельному представництві при Посольстві України в Москві, а перед цим призначенням очолював головний департамент фінансів МЗС Угорської Республіки. Дипломат поінформував про те, що в минулому році за угорськими візами звернулося 60 тисяч українців, що в поточному році реєстрація на отримання віз відбувається через мережу Інтернет, що значно спростило цю процедуру.

Генконсул Угорщини Йожеф Бачкаі висловив побажання, аби група журналістів Івано-Франківщини виїхала в Угорщину, «щоб про безцінний європейський досвід, про успіхи і неповторення помилок при входженні в ЄС довідалося багато людей в Україні».

Довідково: У рамках Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 Івано-Франківська область подала 2 проекти на відбірковий конкурс: щодо раннього оповіщення та захисту населення і прикордонних територій України та Румунії від надзвичайних ситуацій та катастроф техногенного та природного характеру і щодо транскордонної системи екологічного моніторингу, у відповідності з політикою визначеної європейським екологічним агентством.

За словами першого заступника начальника головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій облдержадміністрації Марії Ткачук, найближчим часом планується візит делегації Івано-Франківської області у Спільний технічний секретаріат програми транскордонного співробітництва.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА