друкувати


Рукотворна старовина від Юрія Єгорушкіна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-06 10:30:29

Не антикваріат. Та надзвичайно схожий на нього. Майстру, який створює таку красу, нещодавно виповнилося 70. Юрій Єгорушкін завжди захоплювався красою старовинних ужиткових речей.

Його ідеали поєднання естетики та функціональності створені ще у епоху Відродження. Своє бачення прекрасного ця незвичайна особистість втілює у металі та камені. Всередині його витворів ручної роботи — механіка.

Фрагменти інтер'єрів, рамки для світлин, годинники «під старовину», і такі ж телефонні апарати. Схожими користувалися ще наприкінці ХІХ століття, коли такий вид зв'язку був новинкою. Все це сьогодні начинене цілком сучасною технікою, яка незрадливо працює. Якщо зупинився годинниковий механізм — у нагоді стане ключ для заведення, теж виготовлений цим дивовижним чоловіком.

Натхненням для творчості стають набутки з минулого — давня оптика, корпуси та запасні частини. За витворами його рук знавці антикваріату роками стоять у черзі. Хоббі зробило цього чоловіка популярним не лише в університеті, де працює 30 років, але й у всьому місті.

Поруч з експозицією сучасного антикваріату, створеного славнозвісними золотими руками майстра-ювіляра, — добірка його ж світлин. Це фото із сімейного архіву, на яких — особливі моменти життя та мандрів їх автора. Особливу увагу Юрій Єгорушкін завжди приділяв архітектурі. Звісно, старовинній.

Джерело: Радіо «Західний полюс»