друкувати


Більшість жителів Землі вважають себе щасливим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-03 04:10:06

Більшість жителів Землі (53%) вважають себе щасливим, і їх в чотири рази більше, ніж нещасливих (13%), показують дослідження соціологів, проведені у рамках щорічного глобального міжнародного опитування Асоціації Gallup International "Глобальний барометр надії й відчаю" (Global Barometer on Норі and Despair).

Згідно з отриманими даними, Росія зайняла 40-е місце в рейтингу рівня щастя серед 58 країн-учасниць опитування. У нашій країні щасливих людей теж більше, ніж нещасливих, проте їх частка значно нижче загальносвітової - 39% і 8% відповідно, повідомили соціологи Дослідницького холдингу "Ромір", що проводили в грудні опитування на тему щастя на території РФ і країн пострадянського простору.

При цьому Росія увійшла до десятки країн, де найбільш висока доля респондентів, що дали нейтральну відповідь, - "ні щасливий, ні нещасливий" (42%; в світі в цілому - 13%).

До п'ятірки найбільш щасливих країн світу увійшли Фіджі, Нігерія, Нідерланди, Швейцарія і Гана, де щасливими себе вважають 82-89% населення, показують дослідження Асоціації Gallup International. Серед лідерів рейтингу опинилися різні країни-учасниці опитування - як за рівнем доходів на душу населення, так і за рівнем песимізму відносно власних економічних перспектив в 2012 році.

Не дивлячись на те, що Росія увійшла до групи країн з низьким рівнем індексу щастя (31 пункт), її також можна назвати щасливою країною, хоча щасливі росіяни трохи інакше, ніж жителі багатьох інших країн, підкреслюють соціологи "Ромір".

Сусідами Росії по рейтингу щастя виявилися Пакистан і Гонконг - їх індекс рівня щастя також склав 31 пункт.

Поруч розташувалися і Сполучені Штати Америки, 53% жителів яких вважають себе щасливим, а 20% - ні (38-е місце в рейтингу, індекс щастя - 33 пункти).

"Стан щастя - це якась культурна особливість тієї або іншої країни, - роблять висновок дослідники, - і він не залежить прямо від її реального економічного стану і пов'язаних з ним очікувань".