друкувати


Сильні люди ламають стереотипи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-03 10:30:46

Про регбі в Україні вже знають більш-менш добре. А от те, що в регбі можна грати на інвалідних колясках, для переважної більшості є новиною. Цим спортом активно займаються у 27 країнах. Ще в десятці держав ця гра тільки починає розвиватись – однією з них є Україна. В українській збірній грає і представник Прикарпаття.

Регбі на візках – це командний вид спорту, який спеціально розробили для людей з травмами хребта в шийному відділі (тетраплегія). У нього можуть грати люди з ампутаціями кінцівок, поліомієлітом та іншими захворюваннями.

Регбі колясочників об’єднує елементи баскетболу, волейболу та хокею. Гра проходить на баскетбольному майданчику. Кожна команда складається з 12 гравців, одночасно на поле виходять по четверо. Спортсмени грають у спеціально сконструйованих «гладіаторських» інвалідних візках. У грі використовується волейбольний м’яч, який можна нести, котити, кидати, передавати руками. М’яч не можна затримувати більше, ніж на 10 секунд. Очки набираються після попадання за гольову лінію супротивника. Гра складається із чотирьох періодів по вісім хвилин.

Українська команда об’єднує людей з дев’яти регіонів. Наймолодшому гравцю команди 17 років – це Зоя Овсій з Дніпропетровщини. Середній вік спортсменів – 20-21 рік. Серед гравців – 25-річний іванофранківець Ігор Кипещук.

«Привела нас до цього спорту можливість проявити й реалізувати себе, а ще – величезне бажання перемагати в цьому житті, не дивлячись на жодні перешкоди, – говорить Ігор Кипещук. – Ми такі ж люди, як і всі інші, просто маємо трохи більше бар’єрів. Ми хочемо показати, що можна вести активний спосіб життя, навіть будучи в інвалідних візках. Ми бачимо мету й не бачимо причин її не досягти, тому ставимо цілі та добиваємося їх. Наше спортивне кредо: «Вище! Сильніше! Швидше!». Наше життєве кредо: «Турбота про ближнього».

Всі хлопці та дівчата, які сьогодні грають у регбі в Україні, пройшли табори активної реабілітації за шведською методикою. Нині вони є інструкторами з різних спортивних дисциплін. За словами Ігоря Кипещука, табори активної реабілітації – це школа незалежного життя для людей, які пересуваються на візках. Принцип школи: навчився сам – навчи іншого. Саме у такому таборі нинішні регбісти вперше спробували себе у цьому спорті та сформувалися як команда.

За час існування українська команда тричі збиралася на тренувальні збори (2008, 2010, 2011 роки). Минулого року відбувся перший Кубок України з регбі на колясках. А цього року наші спортсмени планують уперше вийти на міжнародний рівень і взяти участь у міжнародному Московському кубку і Відкритому чемпіонаті Польщі (він складається з трьох етапів). У 2012 році планується провести Кубок з регбі на колясках в Україні.

Проте, не все так гладко в українському регбі на візках. Сьогодні українська команда потребує ігрових візків, але самотужки їх придбати дуже проблематично, адже вартість одного (вживаного) – дві тисячі євро, а новий «тягне» на усі п’ять. Не вистачає грошей на проведення зборів, а це – харчування, проживання, транспортні витрати, оренда спортзалу, екіпіровка. Дуже потрібна коляска для хмельничанина Володимира Кушка, без якої він не зможе взяти участь у змаганнях, а він – найперспективніший гравець і помічник тренера збірної.

«Ця гра змушує людей змінювати своє ставлення до інвалідів і підриває всі стереотипи по відношенню до них, – говорить Ігор Кипещук. – Спортсмени об’єднують в собі здавалося б такі різні речі: безпорадність і рішучість, жалість і жорсткість, немічність тіла і майстерність силової боротьби».

Замість довідки: Українська команда з регбі на колясках:

Ігор Кипещук, Івано-Франківська область;
Сергій Дьяков, Київська область;
Віктор Бондар, Київська область;
Олексій Порох, Київська область;
Олег Колпаков, АР Крим;
Ігор Радзивіл, Житомирська область;
Володимир Кушко, Хмельницька область;
Олексій Чабанов, Запорізька область;
Олексій Фіщук, Донецька область;
Ільдар Агишев, Донецька область;
Сергій Фатнєв, Харківська область;
Олексій Шеремет, Дніпропетровська область;
Зоя Овсій, Дніпропетровська область;
Віталій Плакущий, Дніпропетровська область.
Тетяна Панасюк, Волинська область;
Тренер – Сергій Коваленко.

Контактні телефони:
067 994 40 35 – Сергій Коваленко
098 399 35 91 – Володимир Кушко

Джерело: Газета «Репортер»