друкувати


Стрес відкладається на боках у вигляді жиру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-31 01:10:33

Нове дослідження встановило, що стрес може бути важливим попередником хвороб серця через те, що він призводить до відкладання більшої кількості жиру в черевній порожнині й прискорює утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин.

Ці відкриття можуть бути важливими для багатьох західних країн, у яких намагаються обґрунтувати швидке зростання кількості випадків ожиріння. Результати дослідження опубліковані в журналі Obesіty Socіety.

Ожиріння, як і хвороби серця, у західних країнах прямо пов'язані з низьким соціальним та економічним статусом. Таким чином, люди, здатні відгородити себе від життєвих стресів, можуть із більшою ймовірністю уникнути зазначених проблем.

"Зараз ми можемо спостерігай епідемію ожиріння, - сказав професор Керол А.Шівлі (Carol A.Shіvely). - У багатьох більша частина жиру відкладається саме в черевній порожнині, цей жир має інші властивості, ніж жир іншої локалізації. Він може завдавати більше шкоди здоров'ю, ніж жир в інших місцях".

У цьому дослідженні, що вивчало як стрес впливає на розвиток хвороб серця у людей з низьким соціальним статусом, самок мавп годували в "західному стилі" їжею, що містить жир і холестерин. Мавп оселили групами, так що вони могли встановити соціальні зв'язки: одні домінували над іншими. Мавпи, що мали низький статус, були об'єктом для агресії, часто не включалися в групи колективного догляду за собою. А.Шівлі з колегами визначили, що у цих мавп, підлеглих і підданих соціальному стресу, відкладалося більше жиру в черевній порожнині.

Дослідники встановили, що стрес від соціального підпорядкування призводить до вироблення гормонів стресу, які сприяють відкладенням жиру в організмі. Внутрішній жир, у свою чергу, сприяє розвитку атеросклерозу, звуженню судин, що доставляють кров серцю, через що відбувається зростання кількості хвороб серця. З дослідження можна зробити висновок, що необхідно стежити за власною їжею, робити фізичні вправи й намагатися боротися зі стресом.

Джерело: Освітній портал