друкувати


Від боргів перед МВФ Україну може врятувати лише сам МВФ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-30 01:10:07

В Україні навіть теоретично не має 3,7 млрд доларів, які у поточному році необхідно повернути Міжнародному валютному фонду (МВФ), вважає економіст "АРТ-капітал" Олег Іванець.

За словами фахівця, враховуючи фінансові проблеми, які є в Європі, та кризу на фінансових ринках, залучити такі кошти з інших джерел, крім Фонду, дуже важко, пише Gazeta.ua.

У такій ситуації Україні необхідно відновити програму співпраці з МВФ, що передбачає перекредитування позик, тоді виплати почнуться десь з 2014 року, переконаний Іванець.

Щодо можливості залучення позик у інших кредиторів фахівець зауважив, що МВФ, на відміну від них, не висуває політичних умов і не ставить за мету власний фінансовий прибуток.

"Міжнародний валютний фонд покликаний забезпечувати стабільність. Його метою не є фінансовий прибуток. У свою чергу, ми не такі вже гарні позичальники, щоб нам просто так давали гроші Росія чи Китай. Будуть якісь умови: політичні, економічні: безмежний доступ китайських чи російських товарів та капіталу на український ринок. Але для такої слабкої економіки, як у нас, потрібні бар'єри", - запевнив економіст.

Нагадаємо, 26 січня після чергового раунду переговорів МВФ відмовився надати Києву новий транш кредиту.

За словами очільника уряду Миколи Азарова, новий кредит потрібен саме для того, щоб погасити старі.

Джерело: ТСН