друкувати


Які факти потрібно враховувати при залишанні автомобіля взимку на стоянку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-28 02:30:59

У сильні зимові морози всі пластикові та гумові деталі автомобіля втрачають еластичність, а акумулятор швидше розряджається.

Про те, які факти потрібно враховувати при залишанні автомобіля взимку на стоянку, розповідає інструктор-викладач "Драйв клубу Альфа-щит" Олексій Пилипенко.

Паркувати авто потрібно передом до виїзду.

У разі відмови акумулятора, простіше буде "підкурити" від іншого автомобіля.

Слід уважно оглянути місце стоянки.

Не ставте машину в калюжі, бо на ранок вона може замерзнути й буде складно з неї виїхати. Якщо автомобіль буде стояти біля кучугури снігу, варто вийти й оглянути, чи не має під заметом клумби, високого бордюру, стовпчиків чи інших завад якими можна ненароком пошкодити бампер автомобіля.

Перед тим, як поставити автомобіль на стоянку, варто на 3-5 хвилин відчинити всі вікна чи двері.

У теплого всередині автомобіля, який лишили на ночівлю у мороз, на ранок швидко пріють вікна, ззовні вони можуть покритися крижаною плівкою. Тому за 100 метрів до стоянки варто вимкнути пічку й відчинити всі вікна, щоб температура надворі й у салоні машини була однаковою.

У мороз не потрібно ставити автомобіль на "ручник".

Колодки за ніч можуть попримерзати до коліс й тоді машину буде важко зрушити з місця. Аби авто не скочувалося, краще ставити його на першу передачу.

Бак має бути заповненим щонайменше на третину у морозну погоду.

Якщо бак автомобіля заповнений менше, може утворитися конденсат, а потім вийти ладу бензонасос. Бак почне іржавіти.

Слідкувати за електроприладами, що автоматично вмикаються.

У багатьох сучасних автомобілях автоматично повертаються бічні дзеркала після запуску двигуна. Цю опцію необхідно відключити, бо дзеркала за ніч можуть покритися льодом, а коли вони намагатимуться стати у робоче положення, вийде з ладу електропривід дзеркал. Не слід вмикати двірники одразу після запуску двигуна, їхній привід також може бути закрижанілим.

Варто обережніше користуватися електросклопідйомниками.

При температурі менше за -15°C втрачають еластичність гумові та пластикові деталі автомобіля. Ущільнювачі дверей примерзають до кузова й під час їхнього відкривання рвуться. Тому їх необхідно покрити силіконом. Також силіконом слід обробити електродроти у моторному відсіку. Між двірниками й склом необхідно покласти папір чи тканину, щоб вони не примерзли.

Автор: Володимир МУКАН
Джерело: Gazeta.ua