друкувати


Рік інвентаризації землі: Продовжений мораторій, кримінальні справи та земельна черга

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-27 05:10:42

26 січня завершується рік як у Коломиї діє мораторій на видачу земельних ділянок під індивідуальну забудову та триває інвентаризація міської землі.

Як запевняла нова владна команда на початку минулого року, за допомогою цих заходів вже за рік можна буде навести лад та побороти цей хаос, що склався у земельних питаннях наприкінці роботи міської ради попередньої каденції.

Отож саме час проаналізувати, які результати принесли мораторій та інвентаризація, та чи вдалось новій владі здійснити усі плани у земельній сфері. З цими питаннями ми звернулись до Тараса Яворського, заступника міського голови, що курує земельну сферу.

Мораторій на видачу землі діятиме до кінця 2012 року

- Пане Тарасе, Ви обіцяли за рік провести повну інвентаризацію міської землі. Зараз якраз минає задекларований термін, однак справу до кінця ще не доведено. Повідомте на якому етапі цей процес, чи виправдав він сподівання і які ключові результати інвентаризації міської землі?

- На сьогодні інвентаризація землі ще не завершена. Вже на найближчу сесію міської ради ми проситимемо депутатський корпус продовжити цей процес і, відповідно, мораторій на видачу земельних ділянок ще на певний період часу, очевидно до кінця 2012 року. Якщо цього не зробити, то будемо мати ще більше проблем, ніж їх було.

До позитивних результатів інвентаризації можна віднести те, що ми знайшли ряд підприємців, що фактично землею користувались, однак не сплачували орендну плату. Таких людей ми змусили укласти договори оренди та почати сплачувати кошти до міського бюджету. Крім цього, деякі із рішень про надання земельних ділянок в оренду ми рекомендуватимемо депутатському корпусу відмінити та повернути ці ділянки на баланс міста.

Відкрито декілька кримінальних справ

- В інтерв’ю нашій газеті рік тому Ви сказали, що «деякими земельними рішеннями міської ради минулого скликання повинні займатись правоохоронні органи». Чи є такі випадки?

- Так, такі випадки є. На сьогодні проводиться перевірка деяких рішень, які викликають сумніви з точки зору законності. По деяких земельних ділянках вже відкриті кримінальні справи та ідуть суди.

- Справи відкриті по факту чи проти конкретних посадовців чи депутатів?

- Поки що це лише справи стосовно прийнятих рішень та оформлених державних документів на право власності. Мова іде про їх відміну, хоча потім можна говорити і про певні міри стосовно посадовців, які були дотичні до прийняття незаконних рішень.

Рада оприлюднить чергу на землю

- Як відомо, зараз діє мораторій на видачу земельних ділянок, однак багатьох коломиян цікавить питання коли його дія завершиться і чи можна буде справедливим чином молодим сім’ям отримати законну ділянку під забудову. З іншого боку, як мені відомо, цього ж чекають і деякі депутати, які знову планують робити на землі бізнес. (Ні для кого не секрет, що у минулій каденції деякі депутати понабирали по п’ять ділянок). Яким чином буде вирішене це питання і чи маєте механізми проти зловживання у сфері землі?

- Однозначно, що роздаватись наліво-направо земля не буде. Її отримуватимуть ті, хто дійсно має на це законне право, зокрема молоді сім’ї. Відбуватиметься це виключно згідно з чергою та тим порядком, який прийняла міська рада. Можу вас запевнити, що ні депутати, ні хто інший бізнес на безкоштовних земельних ділянках робити не буде. Землю отримуватимуть ті, чия прийшла черга.

- Ви виконали свою передвиборчу обіцянку оприлюднити усі рішення по землі, однак досі втаємниченою залишається черга тих людей, що мають право на безкоштовне отримання земельної ділянки. Вона буде опублікована, адже багато коломиян впевнені, що дехто отримав землю обходячи чергу?

- Думаю, що це можливо. Ми можемо це зробити на сайті міської ради.

Землю будуть продавати

- Тепер звернімось до теми земельних аукціонів. В 2011 році планувалось отримати 10 мільйонів гривень за їх рахунок, однак плани виконані не були. На вашу думку, чому так і чому у Коломиї аукціон як спосіб залучення коштів до бюджету поки що не зовсім ефективний?

- Насправді було дуже важко переламати той стан справ у земельній галузі, що склався після того, як місто масово роздавало землю безкоштовно. Фактично ті люди, які були зацікавлені у отриманні землі і були готові її купити, отримали землю безкоштовно. Це перша причина. Другою є те, що ми планували отримати кошти за ділянку, яку купив австрійський інвестор під будівництво заводу. Однак суто із технічних причин кошти надійшли не у 2011 році, а вже у 2012.

Однак думаю, що нам вдасться змінити ситуацію із земельними аукціонами на краще: таким чином, що вони дійсно стануть вагомим джерелом наповнення міського бюджету.

- Ще питання про боржників по платі за землю. Чи багато їх у місті?

- Ті, у кого великі заборгованості, – це не фізичні особи, підприємці, а підприємства. Наприклад, по земельному податку найбільший борг має «Коломиясільмаш», який на сьогодні має 600 тисяч боргу. Однак зі всіма боржниками ми працюємо і думаю, що вже незабаром більшість боргів буде сплачено.

- На завершення: чи будуть якісь нововведення у сфері земельних відносин цього року?

- Наше ключове завдання на цей рік – це привести вирішення усіх земельних питань до законних вимог та норм. Якщо нам це вдасться – це буде дуже хорошим «нововведенням». Взагалі проблем дуже багато і повністю їх вирішити за рік важко, але за каденцію можна привести усі справи до ладу.

Автор: Віктор ФІТЬО
Джерело: Коломийська правда