друкувати


Чому українські діти помирають на уроках фізкультури?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-27 02:45:49

Рік тому міністр освіти Дмитро Табачник пообіцяв, що уроки фізкультури в школах будуть проводити по-новому. Сталося це після смерті семикласниці Марійки Щуренко.

Що змінилося з того часу?Міністр пообіцяв: вчителі фізкультури перестануть ставити оцінки школярам спочатку перших-четвертих, а потім - і п'ятих-одинадцятих класів. Щоб учні не гналися, а фізруки не гнали їх за оцінками. "Система оцінювання з фізкультури буде відмінена. Це робиться для того, щоб врахувати активність дихання. Чому раніше були трагедії? Тому що хтось намагається із секундоміром порівнювати, за скільки секунд дитина пробіжить 30 метрів, 60 метрів», - заявив Табачник. Також міністерство зобов'язало школи вже з 2011-го навчального року почати ділити учнів на три групи: тих, хто може займатися спортом на повну силу; тих, кому можна складати полегшені нормативи; і тих, яким спорт протипоказаний взагалі.

Що ж реально зроблено? Чи почали ділити школярів на групи? В міністерстві відповіли: «Так». З минулого вересня у школах справді вимагають від кожного учня довідку про стан здоров'я. «Свідомо» опитало тоді величезну чергу під кабінетами дитячої поліклініки у центрі столиці. Взагалі-то таке обстеження має бути безкоштовним, але тоді усі опитані мами зізнавалися: несли від коробки цукерок до 200 гривень. І всім огляд здався поверховим.

«Ми три години відсиділи в коридорі, щоб хвилин десять нас оглянув лікар. Хоча ні, оглянув - це голосно сказано. Записав щось у бланк», - розповідає мати першокласника Валентина. На доказ молода мама дістає з сумки трохи прим'ятий папірець.

«Якщо по черзі, то дивіться. Ось, наприклад, зріст - чесно, ніхто не вимірював. Вага і тиск - аналогічно. Лейкоцити та інші показники крові - виписані з минулорічного аналізу. Обстеження ортопеда - ну, тут я взагалі довго сміялась - записані результати року народження... І так все. Ну про що ця довідка свідчить? Що мій син не помре на фізкультурі? А може, в нього серце хворе! Хто це перевірить?» - мама обурено запхнула довідку назад до сумки.

Як ці довідки використовують? Через соціальну мережу Вконтакті ми анонімно опитали сотню старшокласників з усієї України. Восьмеро учнів відповіли - нас ділять на групи. 92 заявили - усі роблять однакові вправи, ніякого розподілу за станом здоров'я немає.

«В журналі ми на групи поділені. Навіть біля прізвищ намальовані чоловічки, зафарбовані в різні кольори - кому можна займатися, кому - ні. Але це для перевірок. Уроки у нас проходять, як і завжди, - всі разом, нормативи однакові», - написала одна зі школярок.

В МОНі ця реальність - не секрет. «Все залежить від школи, а головне - від учителя. Поділ - це зайва морока для нього, більше роботи. А доплачувати йому за це ніхто не буде. Тому в більшості шкіл по Україні на групи ділять тільки умовно, для галочки і для перевірки. Хоча і перевірки нічого не дають. Як вплинути на вчителя? Звільнити чи зарплатню не дати? Ну, він звільниться і хто буде викладати? Ніхто...» - поділився зі «Свідомо» думками один з високопосадових чиновників Міносвіти, який попередньо попросив не називати його прізвища.

Чи припинили виставляти оцінки? Усі опитані нами в різних регіонах вчителі і школярі повідомили - ні, не припинили. На уроках фізкультури далі діє навчальна програма, що була затверджена 2009 року і передбачає оцінювання учнів. Цю програму намагався в ручному режимі полегшити попередник Табачника Іван Вакарчук, на долю якого теж випала не одна смерть школярів. Він особистим наказом вилучив з програми нормативи із активних вправ - бігу, підтягування. Але наступник Вакарчука це рішення відмінив.

«Це абсурд. Діти повинні займатися спортом. Рішення мого попередника - нонсенс», - заявив Табачник на одній із перших прес-конференцій і повернув все, як було. І хоча після смерті Марійки Щуренко нинішній міністр змінив думку, уроки фізкультури досі передбачають більше навантаження, ніж було за його попередника. Біг на 30 і 1000 метрів, човниковий біг, стрибки, підтягування - всього цього школа вимагає і далі.

Неприємно писати про біг чи підтягування в негативному контексті. Але це гірка правда. Коли ми зацікавилися питанням, а як часто і у яких містах стаються ці смерті, Міністерство охорони здоров'я та його обласні управління дозволили виявити такі тенденції. З'ясувалося, що рекордну кількість дітей фізкультура забрала чотири роки тому - у 2008-ому. Тоді на уроках померло семеро дітей. 2009-ий рік фізруки пережили без жодної трагедії. (Пам'ятаєте, саме тоді міністр Вакарчук вилучив з програми інтенсивні фізичні вправи?!) А ось 2010-го та минулого року, коли стрибки, біг та підтягування повернулися, померло шестеро дітей - по троє на рік. Марійка стала першою жертвою минулого року, і вже після неї померло ще двоє школярів.

Якщо смертність прямо пов'язана з активністю вправ, вочевидь, тут і діагноз, і ключ до вирішення біди.

Чому діти помирають?


Востаннє фізичну форму школярів досліджували ще в 2008 році. Робив це Інститут педіатрії, акушерства та гінекології при Академії медичних наук. За тодішніми висновками науковців, лише 30% дітей шкільного віку можуть вільно займатися спортом. Тобто для семи з десяти дітей уроки фізкультури реально загрожують здоров'ю.

«Зараз ми маємо справу з зовсім іншими дітьми. Вони не бігають вулицями, а весь час сидять за комп'ютером», - коментує ці дані колишня очільниця київського управління з охорони здоров'я, а тепер заступник міністра Раїса Моісеєнко.

Аналогічні пояснення і в лікарів-практиків. Приватний дитячий лікар Олена Медій нарікає: «Щонайбільше половина дітей принаймні півгодини, ну максимум годину, витрачає на фізичні навантаження. І зауважте, зараз я говорю не про день, а про тиждень. От так і виходить, що у 80% школярів недостатній фізичний розвиток».

Лікар радить батькам не звинувачувати своїх колег, а взятися за здоров'я дитини самим: «Замість того, щоб купити дитині нову приставку, придбайте краще велосипед. Або замініть спільний перегляд улюбленого серіалу на вечірню прогулянку, а краще - пробіжку. Відведіть малюка на секцію».

І ось тут має допомогти держава. Бо навіть у столиці за останні десятиліття кількість спортивних закладів і секцій для дітей скоротилася катастрофічно. Що тоді в регіонах?

У Міністерстві освіти ми здобули статистику по кількості позашкільних і спортивних закладів в Україні станом на 1 січня 2011 року. І побачили закономірність: у тих регіонах, де на уроках фізкультури в останні два роки помирали діти, дитячих секцій - найменше.

На таку статистику Міносвіти тільки розводить руками. Нам лише пообіцяли, що з нового навчального року на фізкультурі точно зникнуть оцінки.

«Впровадження нових програм розпочнеться поетапно з 1 вересня 2012 року. Оцінювання навчальних досягнень з фізичної культури, за новою програмою, здійснюватись не буде», - заявив директор Департаменту загальної середньої освіти МОНу Олег Єресько.

Автор: Максим ОПАНАСЕНКО, Марія ЗЕМЛЯНСЬКА, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для «Галицького кореспондента»

Хроніка біди: Смерті в останні два роки

Вересень 2010, село Користь, Рівненська область. 17-річний учень помер після уроку фізкультури від серцевого нападу.

Жовтень 2010, Донецьк. Лікарі, які приїхали до школи, констатували: 16-річний хлопець помер він набряку мозку.

Листопад 2010, Кременчук, Полтавська область. П'ятикласниця зламала хребет під час розминки.

Жовтень 2011, село Хряцька, Чернівецька область. 14-річний учень помер від серцевої недостатності під час бігу на 60 метрів.

Листопад 2011, село Іванчани, Тернопільська область. 15-річний хлопець помер від серцевої недостатності.

Джерело: Галицький Кореспондент