друкувати


Туризм в Україні стане невигідним для туроператорів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-26 02:10:12

Ціни на внутрішні туристичні послуги можуть значно зрости. Це пов'язано з дією нового Податкового кодексу України, зокрема статті 207 пункту 6.

"Цей пункт пригнічує права туристичних операторів, що працюють на  внутрішній та в'їзний туризм, і підтримує тих туристичних операторів, які займаються виїзним туризмом", - розповів Рустам Теміргалієв, депутат АР Крим на прес-конференції в Києві 24 січня.

За новим кодексом українські туроператори та турфірми, що займаються в'їзним і внутрішнім туризмом, обкладаються подвійним ПДВ, розказав Борис Зелінський, президент Асоціації туроператорів Криму та Севастополя: "Одна з наших туристичних компаній зареєстрована в Шевченківському районі міста Києва. Після перевірки в кінці минулого року за перші два квартали податкова склала акт щодо додаткової сплати ПДВ 750 тисяч гривень. І це не одиничний випадок. Створено світовий прецедент - подвійне оподаткування ПДВ. Така ситуація існує лише в туристичній галузі України, яка займається прийомом туристів. Сумарний ПДВ становить 46%. На моє запитання як нам бути, якщо ми за 1000 гривень купуємо послуги, за 1100 гривень їх продаємо, мені відповіли: а що вам заважає продати послуги за 2200 гривень? Тоді вистачить на все".

"На практиці з угоди на 20 тисяч євро після вирахування усіх податків залишається 400 гривень прибутку. Нас роблять жебраками. Ми помремо ще до Євро", - вважає Тетяна Волошина, бухгалтер однієї з вітчизняних туристичних фірм.

В умовах нинішнього Податкового кодексу єдиний спосіб виживання для вітчизняних фірм – підвищення цін на послуги або піти "в тінь", переконані експерти.

"Також можна зареєструвати фірму в Росії і платити податки за місцем реєстрації", - додав Зелінський.

В Україні в сфері туризму зайнято близько 10-15% населення. У Криму - більше 50% населення. За даними Держприкордонслужби у 2011 році Україну відвідали понад 29 млн осіб, лише Крим у минулому році прийняв 5,7 млн відпочивальників з України та інших країн. Платежі від надання туристичних послуг тільки до бюджету Криму в 2011 році склали 38 млн. Кожен іноземний турист, який приїжджає в Україну, за даними досліджень проведених Асоціацією туроператорів Криму і Севастополя, залишає в Україні від 130 до 200 доларів на добу.

Автор: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА
Джерело: Gazeta.ua