друкувати


Торгівля підробленою горілкою – заняття вельми збиткове

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-26 12:30:10

Улітку минулого року на Івано-Франківщині працівники міліції одній з приватних садиб у Косівському районі викрили діяльність домашнього цеху з виробництва фальсифікованої горілки.

Правоохоронці задокументували низку фактів збуту нелегально виготовленої алкогольної продукції, а під час проведення санкціонованого обшуку в господарстві 53-річного чоловіка виявили 421 пляшку, заповнену водно-спиртовою рідиною, 80 літрів спирту, 407 марок акцизного збору, понад 1000 корків. Крім того, було вилучене обладнання для продукування фальсифікованих спиртних напоїв: ключ для закорковування пляшок, лійки і шланги, запаси порожньої тари.

За даними фактами були порушені кримінальні справи стосовно утримувача підпільного цеху, а також 57-річного мешканця Коломийського району, який активно допомагав і сприяв у реалізації фальсифікату. У ході проведення досудового слідства з’ясовано, що чоловіки намагалися заробляти шляхом розбавлення спирту водою, розливання рідини у вживані пляшки, наклеювання на них підроблених марок акцизного збору і подальшою реалізацією. Висновки комісійної судово-медичної токсикологічної експертизи засвідчували, що при вживанні цих водно-спиртових сумішей виникає загроза для здоров’я людини, а у випадках вживання у великій кількості – є небезпека гострої інтоксикації і загрози життю.

Коломийський міжрайонний суд, розглянувши кримінальну справу у відкритому судовому засіданні, встановив, що підсудні у змові між собою незаконно придбали і зберігали з метою збуту, а також збували алкогольні напої з недоброякісної сировини, використовуючи підроблені марки акцизного збору. Крім того, один з підсудних виготовляв алкогольні напої шляхом відкриття підпільного цеху з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво такої продукції.

У суді підсудні повністю визнали свою провину і дали пояснення, що займатися такого роду протизаконним діями їх спонукало скрутне матеріальне становище. Як зізналися підсудні, з кожної реалізованої пляшки вони мали прибуток 4 гривні. Обидва чоловіки щиро розкаювалися у вчиненому.

До обставин, які пом’якшують покарання підсудним та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених ними злочинів, суд відніс і те, що один з підсудних є інвалідом 3-ої групи, а в другого є утриманці, в обидвох – погіршений стан здоров’я. Враховуючи це, суд вирішив застосувати щодо підсудних ст..69 Кримінального кодексу України і обрати їм м’якший вид покарання, ніж зазначений у санкціях статей, за якими підсудні обвинувачувалися. За незаконне виготовлення і збут фальсифікованих алкогольних напоїв, незаконне виготовлення і використання підроблених марок акцизного збору, створення підпільного цеху з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво фальсифікованих напоїв, суд постановив стягнути у кожного з підсудних штраф розміром 9 тисяч гривень. Варто зазначити, що якби не пом’якшувальні обставини, то літні люди могли б отримати вироки, пов’язані з позбавленням волі.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області