друкувати


Закону, який би захищав українські чорноземи - немає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-24 03:45:42

Через недбале господарювання Україна щороку втрачає мільйони тонн родючих ґрунтів. А через це - майже 10 мільярдів доларів щороку, повідомляє ТСН.

Закону, який би захищав українські чорноземи - немає. Востаннє такий документ Верховна рада намагалася ухвалити ще вісім років тому. Але закон так і не побачив світ.

Нормальний хазяїн має працювати на перспективу і дотримуватися сівозмін і дивитись за землею, не використовувати, не вижимати з неї все. "Щоб там гумус зберігався, щоб волога зберігалася, щоб поживні рештки не спалювались. Тоді буде і відповідний урожай", - пояснив фермер.

Як повідомляють науковці, Україна втрачає мільйони тонн родючого ґрунту в основному через інвесторів, які висмоктують із землі всі соки. З року в рік сіють соняшник, і врешті-решт виснажують землю.

Нині родючість ґрунтів в Україні й досі визначають за документами 60-річної давності, а штрафи рахують за нормами 91-ого, кажуть експерти. Цим нерідко користуються нечисті на руку.

Тому аграрії пропонують у якості покарання накладати не символічний штраф, а вимагати повного відшкодування збитків.

Також пропонують створити спеціальну державну службу контролю за ґрунтами, щоб вона стежила за використанням землі і штрафувала за порушення. В Європі та Америці це допомогло досягти урожайності навіть вищої за українську. І це при тому, що в нашій країні зосереджена четверта частина всіх чорноземів світу.

На допомогу контрольним службам прийде супутникове стеження. Цього року Мінекології має впровадити систему до використання.

Не менша проблема, переконують науковці, використання застарілої техніки. Наприклад, трактори чи комбайни 10-річної давності не лише збирають менший урожай, а й псують ґрунт.

"В Україні немає сертифікації за тиском такої техніки на ґрунт. Уявіть собі – махіна 40 тонн тисне на землю", - нарікає директор Інституту механізації та електрифікації сільського господарства Валерій Адамчук.

Зазначені рекомендації планують направити чиновникам до кінця зими.