друкувати


Про коломийську "Свободу" і трохи більше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-24 03:30:28

У Стародавній Греції політика прирівнювалась до мистецтва, а політиків оцінювали з точки зору віртуозності їх виступів, так як і акторів театру. Коли актори грають, вони на сцені чесні перед глядачем і нічого не приховують під килимом. На жаль, сьогоднішня політика, і особливо українська, втратила це первісне і благородне значення та перетворилась на суміш лицемірства з фарсом.

***

Якщо переглянути усі заяви Олега Тягнибока та інших членів партії «Свобода» (в тім числі і коломийських) про нинішню владу, то цілком міг би вийти невеличкий словничок української лайливої лексики. В якому тільки образі не поставали представники владної команди у виступах «свободівців»: це були і «їжаки з голою…», і «бандити», і «бєзпредєльщіки»… Крім цього, усі починання влади «Свобода» інакше як маячнею не називала. Та й взагалі Олег Тягнибок заявив, що головним розчаруванням 2011 року є те, що Віктор Янукович досі при владі, а на останньому з’їзді партії заявив, що українським опозиційним партіям необхідно об’єднуватися аби отримати перемогу на парламентських виборах у 2012 році.

Однак є підстави думати, що все це лише гра на публіку, слова. Вчинки ж говорять про те, що справжні політичні мотиви та уподобання у «Свободи» інші.

13 січня на сесії Коломийської районної ради «Батьківщина» ініціювала прийняття заяви з вимогою відставки Віктора Януковича, уряду Миколи Азарова та вимогою провести дострокові парламентські вибори у зв’язку із катастрофічним станом справ в економічній, політичній, соціальній та гуманітарній царинах життя України. Звернення прийняте не було, забракло 4 голосів. На сесії були присутні 8 депутатів від нібито опозиційної «Свободи», та жоден з них не голосував. Подейкують, що сам голова фракції у Коломийській районній раді давав вказівку своїм депутатам не голосувати щодо відставки нинішньої влади.

Нагадаємо, що це не перший «демарш» «Свободи» щодо опозиційних колег. Через утримання представників цієї сили не було прийняте звернення щодо засудження політичних репресій в Україні. Та й за районний бюджет «Свобода» якось голосувала разом із представниками провладних сил.

***

А тепер починається найцікавіше. Проаналізувавши інформацію з декількох джерел, я дійшов висновку, що це такий собі політичний бартер. “Свобода” співпрацює із владою, а за це влада гарантує їй «спокійне життя» на парі мажоритарних округів, зокрема у місті Івано-Франківську. Іншими словами, ми вам можливість отримати парочку мандатів до Верховної Ради, а ви нам не заважаєте доносити до народу «економічні і політичні подвиги теперішньої владної команди» перед виборами. Такий собі пакт Молотова – Рібентропа місцевого розливу між владою та «Свободою»: розподіл сфер впливу, тобто мажоритарних округів на цьогорічних виборах.

Демарш Коломийської «Свободи» набув резонансу, негативного для самих свободівців. І через деякий час обласна «Свобода» звільнила з посад голову районної організації та голову фракції за таке неголосування. Звичайно, не можна відкидати, що це дійсно непорозуміння суто технічне, а не політичне. І що винні адекватно покарані.

Однак чи не є це також чергова гра на публіку, і все відбувається згідно з давно визначеним «розподілом ролей»? Це питання, адже дуже вже «покірна» реакція винних та «занадто» м’яка та виправдовувальна реакція караючих.

***

Я не маю нічого ні проти «Свободи», ні тим паче тих людей, які фігурують в тексті. Також «Свобода» має право співпрацювати з ким захоче, однак це треба робити відкрито, бути чесними перед глядачем-виборцем і нічого не приховувати під килимом.

Автор: Віктор ФІТЬО
Джерело: Коломийська правда