друкувати


"Газпром" поступається у газовому питанні усім, крім України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-18 11:10:46

"Газпром" пішов на поступки низці європейських країни і домовився, що ціна російського газу для них буде залежати від ринкових умов у Євросоюзі. Аналогічну формулу ціноутворення для братньої України російська сторона застосовувати не хоче.

На європейському газовому ринку, як і раніше, є надлишкова пропозиція палива через надзвичайно теплу зиму і солідні запаси газу в сховищах.

Згідно з моніторингом Sanford C. Bernstein, на кінець минулого року ціна довгострокових контрактів "Газпрому" з нафтовою прив'язкою дещо знизилася - до приблизно 480 дол. за тисячу кубометрів, однак газ на спотовому ринку Європи зараз набагато дешевший - близько 300 дол.

Через таку різницю у ціні і були підписані з п'ятьма компаніями відповідні документи про зміну угод: з німецькою Wingas, французькою GDF Suez, італійською Sinergie Italiane, словацькою SPP та австрійською Econgas, повідомили в Агентстві газової інформації.

Як відомо, Україна також неодноразово заявляла про своє бажання знизити ціни на газ, мотивуючи це тим, що Німеччина, наприклад, яка територіально знаходиться далі від Росії, ніж Україна, купує блакитне паливо дешевше.

Попри це прем'єр РФ Володимир Путін усе це заперечував, а "Газпром" не йшов ні на які поступки, оскільки знає, що альтернативи його газу у Києва немає.

За 2011 рік ціна імпортного газу для України зросла майже удвічі - з 264 доларів у першому кварталі до 414 у четвертому (без урахування Харківських угод ціна склала би 514 доларів за тисячу кубів.).

2012 рік Україна почала з ціною 416 доларів за тисячу кубометрів. Черговий раунд газових переговорів має відбутись 17 січня.

Джерело: ТСН