друкувати


На Прикарпатті розвиватимуть вівчарство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-17 01:45:34

Головне управління агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації розробило регіональну цільову програму розвитку скотарства та вівчарства на 2012-2015 роки.

Розробники цього документу планують в результаті комплексного підходу визначити цільові показники та пріоритетні напрямки розвитку вівчарства і скотарства на Прикарпатті – наростити поголів'я великої рогатої худоби і овець, відновити тваринницькі ферми із сучасним рівнем технологій тощо.

Зокрема, цією програмою за рахунок сільгосппідприємств передбачається збільшити поголів'я корів – з 121,4 тисяч до 129 тисяч, поголів'я овець – з 7,3 тисячі до 10,8 тисячі.
Акцентується особлива увага на розвитку вівчарства м'ясо-вовново-молочного напряму продуктивності, пріоритетом при цьому визначено виробництво високоякісної дієтичної ягнятини, молодої баранини. У програмі йдеться про налагодження у районах, де розводять гірськокарпатських, каракульських, цигайських і кросбредних овець, виробництва овечого молока та його переробки на тверді та м'які сири в спеціальних молокопереробних цехах з подальшим фасуванням готового продукту в тару одноразового використання.

Автори програми вважають важливим забезпечення тваринництва комбікормами та білково-вітамінними і мінеральними добавками. До 2015 року обсяг заготівлі кормів планується довести до 650 тисяч тонн.

Відповідно до програми, на Прикарпатті формуватиметься централізована інформаційна база з племінної справи, зростатиме чисельність великотоварних спеціалізованих підприємств з виробництва молока та яловичини, створюватимуться передумови для мікрокредитування особистих селянських господарств.

Визначено, що заходи означеної програми фінансуватимуться за рахунок коштів державного, обласного, місцевих бюджетів та інвестиційних джерел. Загальний обсяг фінансування – 9 млн 280 тис. грн. Регіональна цільова програма розвитку скотарства та вівчарства подаватиметься на затвердження наступних сесійних засідань.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА