друкувати


Карпатські колядники не сплять дві ночі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-13 02:30:15

Художній керівник столичного фольклорного колективу "Божичі" 34-річний Ілля Фетисов збирає українські народні пісні з 1997-го. Того року на Різдво виник його гурт.

Наскільки добре збереглися народні щедрівки і колядки?

— Старовинні пісні ще можна знайти в експедиціях. Але їх співають бабусі, яким за 70. Щороку носіїв фольклору меншає. У селі Космач Косівського району Івано-Франківщини живий обряд Маланки. 14 січня її водять тільки переодягнені чоловіки у страшних масках. Біда тому, хто трапиться їм на дорозі. Бо потовчуть і у снігу виваляють. Маланка — символ бешкетництва і хаосу. Вона завжди мала право зайти до хати, лаву перевернути, діжку розбити, щось украсти.

Різдво в Космачі святкують так само яскраво?

— У селі три дні колядують без упину. 7 січня виходять із дому, а повертаються тільки 9-го. Дві ночі не сплять. Під кінець, як сновиди ходять. Увесь час мають співати і пити горілку. Коли до хати заходять колядники, кожен господар накриває стіл. Спочатку заспівають одну колядку. За столом — другу. І наприкінці третю. Кожна колядка триває по півгодини. Тому за три дні ми обійшли тільки з 20 осель. Кажуть, колись колядували до Стрітення, щоб в усіх побувати. Ватаги села розділяють між собою території. Там є усталений порядок хат, який щоразу повторюється. Якщо господар чує, що в сусідній хаті колядники, то за 2 години вони будуть у нього. Могли прийти серед ночі й господар має чекати. У Космачі таких ватаг із 70. У групі по 20-30 осіб. Окремо ходять діти, дівчата, старші хлопці. Але жінки з чоловіками разом не колядують — так тільки на Сході.

Як тепер колядують і щедрують у Києві?

— Раніше Києвом ходили значно більше дітей, ніж сьогодні. Цьогоріч ми з родиною сиділи і чекали колядників. Із нашого будинку прийшли дівчинка і хлопчик. По черзі читали з листочка той самий текст "Коляд-коляд-колядниця, добра з медом паляниця..." У Києві є хороший фольклорний гурт "Рожаниця". Дівчата з нього казали, що відкривали тільки в половині квартир. Люди не готові пускати незнайомців. Але мало і колядників, які ходять не гроші заробляти, а вітати.

Про які святкові забобони чули?

— Одна літня жінка розказувала, що до неї на старий Новий рік прийшла дівчинка засівати. Це була онука сусіда. Вона знала — дівчину не можна пускати, бо це на нещастя. Але хвилювалася, щоб сусідка не подумала, що баба жадібна. Відкрила двері. Того ж року стареньку потовкла корова, порвала їй обличчя, у сина стався інсульт. Вона це пов'язує з тим, що засівала дівчинка.

Хто запрошував "Божичів" колядувати?

— На Новий рік колядували в Петра Порошенка. Це вже другий рік він нас запрошує. Зібралася вся родина. Було приємно, бо Петро Олексійович вивчив вітання з нашого диску. 2001-го колядували в будинку на Харківському масиві, де живуть депутати. В одній квартирі відчинив колишній прем'єр Юрій Єхануров. Тоді тільки з'явилися євро, і він нам подарував таку монету.

Джерело: Gazeta.ua