друкувати


Івано-франківський ЄРЦ закликає укладати прямі договори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-12 02:45:22

Івано-франківське КП «Єдиний розрахунковий центр» виступає за якнайшвидше укладання прямих договорів між ПАТ «Прикарпаттяобленерго», ПАТ «Івано-Франківськгаз» та споживачами.

«Мова йде про 20 будинків по електропостачанню та 8 – щодо газопостачання, співвласники яких наразі позбавлені можливості здійснювати розрахунки за надані послуги на підставі прямих договорів», – розказує заступник директора КП «Єдиний розрахунковий центр» Микола Вітенко.

Відповідно до рішення сесії міської ради та статутних документів, «Єдиний розрахунковий центр» є спеціалізованою компанією-управителем, яка за профілем діяльності не повинна виступати посередником між споживачами та природніми монополістами.

Така позиція підприємства базується і на вимогах законодавства. Так, у відповідності до п.3 «Правил користування електричною енергією для населення», споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору між споживачем і енергопостачальником.

Основні переваги укладання такого договору:

- 23,35 коп. (28,02 з ПДВ) за 1 кВт·год - за обсяг, спожитий до 150 кВт·год електроенергії на місяць тариф для населення. В свою чергу Відпуск електроенергії населеним пунктам до яких прирівняні гуртожитки (житлові будинки) проводиться за тарифом 30,4 коп. (36,48 з ПДВ) за 1 кВт·год. Отож, для мешканців є пряма економія у вигляді 8,46 коп на 1 кВт·год.

- Мешканець платить безпосередньо РЕМу за постачання електроенергії і постійне постачання електроенергії не залежить від рівня сплати вартості електроенергії іншими мешканцями гуртожитку та розрахунків балансоутримувача гуртожитку (житлового будинку) за електроенергію.

- Мешканець платить безпосередньо за спожиту ним електроенергію за показниками свого квартирного засобу обліку. Відсутні правові підстави для нарахування мешканцям по нормах споживання електроенергії з розрахунку кількості прописаних в кімнаті (квартирі) осіб та додаткове нарахування мешканцям за втрати електроенергії у внутрішньобудинкових технологічних електричних мережах.

Основні перешкоди для укладення прямих договорів на постачання електричної енергії:

- Квартирні засоби обліку електроенергії не встановлені у всіх квартирах (кімнатах) житлових будинків (гуртожитків) та не пройшли необхідну повірку.

- Технічний стан внутрішньобудинкових технологічних електричних мереж в більшості з таких будинків (гуртожитків) не відповідає стандартам та нормативам, які вимагає РЕМ.

У свою чергу, відповідно до пункту 4 «Правил надання населенню з газопостачання», послуги з газопостачання надаються споживачеві на підставі договору. Причому газопостачальні підприємства, що здійснюють постачання природного газу на закріпленій території, не мають права відмовити споживачеві, об'єкти якого розташовані на цій території, в його укладенні.

Укладання прямого договору газопостачання дозволяє мешканцю сплачувати безпосередньо Івано-Франківському УЕГГ. Постійне постачання природнього газу не залежить від рівня сплати вартості газу іншими мешканцями гуртожитку та розрахунків балансоутримувача гуртожитку (житлового будинку) за газ з газопостачальною організацією.

«Невластиві для компанії-управителя функції мають і свою ціну. Адже за чинної схеми енерго- та газопостачання для згаданих будинків витрати на адміністрування таких платежів, зняття показників лічильників, касові операції повністю лягають на «ЄРЦ».І як наслідок – на собівартість наших послуг для усіх споживачів, – стверджує директор «Єдиного розрахункового центру» Вадим Войтик. – Однак передовсім мова йде про захист інтересів споживачів. Мешканці колишніх гуртожитків не повинні залишатися споживачами «другого сорту».

Джерело: Газета «Репортер»