друкувати


2012: що буде насправді?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-11 03:45:55

Ось і настав той 2012 рік, про який так багато говорили упорядники гороскопів, глядачі фільмів-катастроф, індіанці майя та інші ворожбити. Поки тривають суперечки, чи буде цей рік останнім для людства, "Галицький кореспондент" спробував дослідити, що нового чекає українців у цьому році. Як виявилося, з 1 січня 2012 року стають чинними нові закони, розпорядження та постанови, які по-різному впливатимуть на різні прошарки населення.

Найбільше змін цього року очікує людей, які займаються підприємницькою діяльністю. Справа в тому, що у 2012 році вступають в дію нові норми Податкового кодексу. Зокрема, з 1 січня в Україні ставка податку на прибуток підприємств зменшується з 23% до 21%. Така ставка цього податку діятиме до 31 грудня 2012 року включно.

Також з першого дня нового року набувають чинності норми Податкового кодексу, які стосуються спрощеної системи оподаткування та звітності. Платників єдиного податку поділено на 4 категорії. До першої категорії увійшли підприємці-спрощенці, які не мають найманих працівників і сума доходу яких не перевищує 150 тис. грн. Для них ставка єдиного податку становить від 1% до 10% мінімальної заробітної плати (у першому кварталі 2012 року розмір "мінімалки" збільшився і становить 1073 грн).

До другої категорії віднесені підприємці, дохід яких не перевищує 1 млн грн, а кількість найманих працівників - 10 осіб. Ставка єдиного податку для них встановлена у розмірі від 2% до 20% мінімальної заробітної плати. У третій категорії - підприємці, у яких сума виручки не перевищуватиме 3 млн. грн, а кількість працюючих - 20 осіб. Ставка оподаткування цієї категорії - на рівні 5% без сплати податку на додану вартість (ПДВ) та на рівні 3% у разі паралельної реєстрації платником ПДВ. До четвертої групи належать підприємці чи юридичні особи, обсяг доходів яких не перевищує 5 млн. грн. Вони зможуть наймати до 50 працівників. Ставка податку також встановлена на рівні 3% або 5% "мінімалки".

Суб'єкти господарювання, які були платниками єдиного податку, а також юридичні і фізичні особи-підприємці, які були платниками інших податків і зборів, встановлених Податковим кодексом, та вирішили з 1 січня перейти на спрощену систему оподаткування, повинні подати відповідну заяву не пізніше 25 січня 2012 року.

До речі, відтепер скорочено перелік видів діяльності, якими можна займатися, перебуваючи на єдиному податку. Спрощенцями, зокрема, не можуть бути представники грального бізнесу, ювеліри, антиквари, власники пунктів обміну валют, торговці алкоголем, сигаретами та іншими підакцизними товарами.

Окрім того, цього року збільшується коло платників податків, яким необхідно мати електронний цифровий підпис: він знадобиться тим платникам податків, які будуть виписувати податкові накладні, в яких сума ПДВ перевищує 10 тис. грн.

З 1 січня 2012 року починають діяти зміни до Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності". Вони визначають перелік дозвільної документації, яка повинна бути у суб'єкта підприємництва. Перелік містить 143 позиції.

Також цього року вступає в силу Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання ринків фінансових послуг". Відтак фінансова установа перед укладанням з клієнтом договору про надання йому послуги тепер зобов'язана додатково надавати інформацію із зазначенням її вартості, умов надання додаткових фінансових послуг та їх вартості, правових наслідків та порядку проведення розрахунків з фізособою внаслідок дострокового припинення надання послуги, механізми захисту прав споживачів тощо. Цим законом також встановлено вимоги щодо розкриття інформації учасниками ринку фінансових послуг, введено поняття пруденційного нагляду, посилено штрафні санкції.

До речі, про штрафи. Найбільшою законодавчою страшилкою 2012 року став Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних". Згідно з документом, всі власники баз персональних даних зобов'язані подати заяви про реєстрацію таких баз до Державної служби України з питань захисту персональних даних. 1 січня 2012 набувають чинності ряд змін до законодавства, які встановлюють адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних. Штрафи за порушення норм закону коливаються від 1700 грн до 17 тис. грн. Крім того, у деяких випадках передбачений арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Однак, як роз'яснили речники Державної служби України з питань захисту персональних даних, законодавство про захист персональних даних не містить норм щодо автоматичної відповідальності суб'єктів, які до 1 січня 2012 року не зареєстрували бази персональних даних, а рішення про адміністративне стягнення прийматиме лише суд.

Деякі законодавчі новинки стануть важливими для власників землі та нерухомості. Зокрема, цього року вступає в силу Закон України "Про Державний земельний кадастр". Документ визначає орган державної влади, відповідальний за ведення Державного земельного кадастру, склад інформації по кожній земельній ділянці, яка повинна бути відображена в реєстрі, порядок присвоєння кадастрового номера земельним ділянкам, порядок державної реєстрації земельних ділянок, встановлює вимоги до Поземельної книги та порядку її ведення.

1 січня 2012 р. набирає чинності положення Податкового кодексу України про податок на нерухомість, платниками якого є фізичні та юридичні особи, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. У разі перебування об'єкта житлової нерухомості у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожен з власників.

Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою. За 1 квадратний метр житлової площі власники квартир, площа яких не перевищує 240 кв. метрів, або житлових будинків, площа яких не перевищує 500 кв. метрів, платитимуть не більше 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (нагадаємо, що "мінімалка" уже збільшилася до 1073 грн). Ті, хто має у власності квартири, площа яких перевищує 240 кв. метрів, або житлові будинки площею понад 500 кв. метрів, платитимуть за квадратний метр 2,7% розміру мінімальної заробітної плати.

З нового року заручникам шкідливих звичок доведеться витрачати більше грошей: Верховна Рада ухвалила закон про підвищення акцизу на спиртне і сигарети в середньому на 8,9%. Це означає, що літр чистого спирту подорожчає на 3,75 грн. Акциз на натуральні та ігристі вина збільшиться на 19-28 коп., на пиво - на 6 коп. за літр. Сигарети без фільтру виростуть в ціні на 3,83 грн (за 1000 шт.), з фільтром - на 8,56 грн. У роздрібній торгівлі це може підняти ціну на 15-20 коп. за пачку сигарет без фільтру і на 35-40 коп. на пачку з фільтром.

Щоправда, підвищення цін на спиртне і сигарети відразу на початку року не відбудеться. Приблизно два тижні після збільшення акцизу торговці продаватимуть старі запаси.

Так само з нового року подорожчає бензин і дизпаливо на ті ж таки 8,9%. Експерти прогнозують, що до середини січня бензин стане дорожчим на 15-16 коп./л (А- 95 - в середньому до 10,45 грн/л), дизпаливо - на 4-8 коп. (9,70-9,85).

Щоправда, є для водіїв і втішні новини. З 1 січня 2012 року зменшать або відмінять плату за деякі послуги ДАІ - це передбачено постановою Кабміну №1098. Наприклад, реєстрація або перереєстрація авто в ДАІ обійдеться в 154-190 грн. (зараз, з урахуванням платних довідок, більше 1300). Крім того, автовласник сплатить витрати МВС на виготовлення номерів (близько 135 грн) і пластикового бланка про реєстрацію (близько 198 грн). За узгодження заміни номерного агрегату буде потрібно заплатити 98 грн, за виготовлення макетів індивідуальних номерних знаків на замовлення автовласників і видача одного комплекту - 300 грн. за три символи. Кожен наступний символ (всього не більше восьми) буде коштувати 90 грн, а графічний елемент - 500 грн. А ось послуги евакуації авто з місця ДТП подорожчали на 70% (з 10 до 17 грн/км).

А ще з 1 січня українські водії можуть сміливо не платити гроші паркувальникам. Відтепер набуває чинності ухвала Кабміну, в якій мовиться, що платні парковки в містах України обов'язково мають бути обладнані паркоматами. На сьогодні в Івано-Франківську паркоматом не обладнаний жодний паркувальний майданчик.

Згаданою вже постановою Кабінету міністрів №1098 передбачено подорожчання на 77 грн (до 418 грн) виготовлення закордонного паспорта. Але є для любителів закордонних мандрів (як туристів, так і "човників") цього року і приємний сюрприз - з 1 січня набули чинності зміни до Митного кодексу, якими збільшується вп'ятеро (з 200 до 1000 євро) сума, на яку фізична особа може ввезти товар без сплати митного збору (10% від його ціни). Товар можна ввозити не частіше, ніж раз на 10 днів у ручній поклажі (поїздом, літаком, в автомобілі, пішки) або в супроводжуваному багажі, він не повинен важити більше 50 кг.

З 1 січня розпочалася реєстрація осіб, які виявили бажання пройти зовнішнє незалежне оцінювання у 2012 році. Триватиме реєстрація до 20 лютого 2012 року. До речі, через проведення в Україні Євро-2012 тестування проводитиметься раніше, ніж завжди, а школи завершать навчальний процес швидше - до 25 травня. Відповідне розпорядження схвалив Кабінет міністрів. У вузах України перенесуть зимові сесії. Вони проходитимуть з 11-го до 31 січня 2012 року. А влітку студенти будуть складати іспити з 25 травня до 5 червня. Дипломи випускники ВНЗ отримають до 5 червня. Тести зовнішнього незалежного оцінювання теж почнуться раніше, з 14 травня, і завершиться ЗНО до 7 червня. А вузи, за розпорядженням уряду, почнуть приймати документи вже з 2 липня 2012-го.

І останнє. На одне свято в Україні цього року стане менше. Президент Віктор Янукович 30 грудня 2011 року підписав указ, яким скасував відзначення Дня Свободи 22 листопада і об'єднав це свято із Днем Соборності - 22 січня. Чи стане від цього більше соборності і менше свободи в Україні? Поживемо-побачимо...

Автор: Богдан СКАВРОН