друкувати


Розроблено препарат, що миттєво зупиняє кровотечу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-11 01:10:41

Розробники з Массачусетського інституту технологій (МІТ, США) говорять про розробку нового нанотехнологічного біопокриття, здатного практично миттєво зупиняти сильні кровотечі у людей. Детально про новий препарат розповідається в останньому номері наукового видання Applied Materials.

Спочатку проект розроблявся як рішення для військової медицини для зупинки кровотечі у поранених солдат, але провівши першу серію випробувань, розробники говорять, що біопокриття може знайти дуже широке застосування і в цивільній медичній практиці.

За розробкою препарат стоїть один з науково-дослідних підрозділів МІТ, а також данська компанія Ferrosan Medical Devices, яка вже створює на базі біопокриття медичний спрей, що включає такий кров'яний агент, як тромбін, що відповідає за згортання крові.

"Можливість швидко зупинити сильну кровотечу - це вкрай приваблива медична розробка. Особливо привабливою вона стає, коли препарат для блокування кровотеч можна розмістити в невеликому корпусі, який можна носити з собою", - говорить один з розробників препарату Пола Хеммонд.

Медики говорять, що неконтрольовані рясні кровотечі є причиною неабиякої частки смертей у людей, які отримали які-небудь серйозні пошкодження внутрішніх органів і зовнішніх тканин. Традиційні методи блокування кровотеч, такі як джгут, підходять далеко не завжди і не на всіх органах. Враховуючи це, медики й учені по всьому світу вже досить давно ведуть розробки альтернативних методів боротьби з кровотечами.

Джерело: Освітній портал