друкувати


Риб'ячий жир діє ефективніше за протиракову терапію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-03 02:30:52

Риб'ячий жир давно відвоював собі місце біологічно активної добавки (БАД), що позитивно впливає на стан серця, нервової системи. Тепер же вчені пропонують застосовувати інгредієнт риб'ячого жиру як повноцінний засіб проти лейкемії.

Згідно даним Університету Пенн Стейт, з'єднання дельта-12-протагландин J3 (D12-PGJ3) здатне прицільно впливати на стовбурові клітини, що стоять за розвитком лейкемії. Як показав експеримент, з'єднання вбивало стовбурові клітини хронічного мієлолейкозу в організмі гризунів.

Відомо, що це з'єднання є похідним жирної ейкозапентаєнової кислоти, що міститься в риб'ячому жирі. Деякі ж метаболіти кислоти омега-3 здатні вибірково вбивати стовбурові клітини (у селезінці і кістковому мозку), що викликають рак, захищаючи від повторного виникнення хвороби.

Вбивство стовбурових клітин відбувається за допомогою активації гена p53, який програмує стовбурові клітини на смерть. Дозування, що застосовувалося в ході випробування, для гризунів складало 600 нанограмів. Учені збираються найближчим часом протестувати з'єднання на людях.

Джерело: Освітній портал