друкувати


Дачі біля озера — не здадуть без бою?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-01-03 01:30:52

Коли влада раптово вирішує захищати інтереси людей, у них з'являються підозри, що захищатися доведеться від самої влади. Власники садових ділянок товариства "За мир" з криками "Ганьба!" покинули громадські слухання, на яких презентували детальний проект житлової забудови на місці їхніх садів і дач, що біля міського озера в Івано-Франківську.

Територія садового товариства "За мир" - ласий шматочок для забудівників. Вона простягається від міського озера і вулиці Левицького аж до Набережної ім. Стефаника. Навесні цей куточок буквально потопає у квітах і деревах. Така собі зелена оаза посеред міста, помережана маленькими дачними будиночками. Не дивно, що дачники переселяються сюди на весь теплий сезон, а городяни охоче приходять в сади на прогулянку. Кілька років тому вздовж берега озера почали виростати нетипові для дачної забудови чотириповерхові будинки, які самі дачники називають "півнями". А на громадських слуханнях, які відбулися минулого четверга, власників садових ділянок почали залякувати появою тут дев'ятиповерхівок та автозаправок. І пропонували... захистити від свавілля забудівників.

У садовому товаристві "За мир" майже 1000 членів. На слуханнях минулого тижня були присутні кількадесят, переважно пенсійного віку. Дачники одразу ж поскаржилися, що довідалися про слухання буквально в останній момент. Хтось почув оголошення по радіо і терміново зателефонував іншим. А те, що слухання призначили посеред робочого дня - о 15.00, пенсіонери вважають зумисним - щоб не змогли прийти ті, хто працює. Ще більше дачників обурив план детальної забудови їхніх ділянок, який вони мали обговорювати: "Ми сьогодні вперше чуємо про цей план. Чому він не висить на будівлі товариства? Чому там немає оголошення про слухання?" Емоційні вигуки власників ділянок практично не давали розпочати самі слухання.

Громадські слухання не складалися від самого початку. Масла у вогонь підливав депутат міськради від "Свободи", голова депутатської комісії з питань будівництва, архітектури та земельних відносин Петро Гавриш, який наголосив, що він особисто є ініціатором цих слухань і розробки плану забудови. Розігрітий емоціями пенсіонерів, депутат одразу обрав неправильний тон і намагався заткати рота тим, хто виступає, й перекричати обурених дачників. Гавриш доволі грубо пояснював людям, що він тут, щоб їх захистити: "Ви хочете, щоб завтра на місці вашої дачі виросла дев'ятиповерхівка? Тоді кричіть далі, прошу дуже! Я піду, а завтра, коли вона виросте, ви до мене прибіжите і будете питати, чому я вас не захистив". Дачники відповідали, що вони захищені державними актами на землю і ніхто не має права там будувати нічого, окрім дачних будиночків висотою до двох поверхів.

За словами Петра Гавриша, в міську раду надійшло 300 заяв від членів товариства "За мир" з проханням про зміну цільового призначення з сільськогосподарського на житлову садибну забудову. Заяви відхили, однак депутата схвилювало питання естетики: якщо дати добро їм усім, в товаристві може розпочатися хаотична забудова, яка порушить загальну гармонію. Крім того, до цих будинків неможливо буде підвести комунікації. За словами Гавриша, ці кількадесят людей зібрали 30 тисяч гривень на розробку детального плану житлової забудови у межах двох вулиць, який і презентували на слуханнях. "Цей план має затвердити єдині правила забудови для всіх. Якщо ви вирішите, що будинок має бути не більше двох поверхів, то ніхто не матиме права збудувати вищий чи залізти на чужу територію", - агітував депутат. Однак досвід містобудування у Франківську свідчить про протилежне - порушення поверховості у забудівників стало вже традицією. Насамкінець Гавриш зауважив, що фінальний план забудови коштуватиме майже 300 тисяч гривень, але про ці гроші дачникам турбуватися не варто. То хтось вже потурбувався? Із 300 охочих будуватися на слухання з'явилися менше 10. За кого ж так заступався депутат?

"Два роки тому у нас теж хотіли змінити цільове призначення. Фірма "Скол" Володимира Колковського хотіла викупити наші ділянки, але ми виграли цю війну!" - підбадьорила присутніх представник садового товариства "Бистриця-Надвірнянська", яка спеціально прийшла на слухання, щоб сказати людям, що пропозиція від влади - з прихованим підтекстом. Якби люди й погодились на цей план, їм довелося б добровільно віддати чималі шматки власної землі на дороги та проведення комунікацій. "Якщо ми дамо згоду, у нас під приводом "соціальної необхідності" заберуть акти на землю. З 60 гектарів цієї ділянки аж 14 відведено під інфраструктуру!" - зауважує одна з членів товариства "За мир". Пані не відрекомендувалась, але "відчухрала" Гавриша по повній програмі: "Ганьба вам, пане депутате, що ви нам так нахамили! Я голосувала за "Свободу", але мені соромно за вас і ваш депутатський корпус. Не можна мати людей за дурних! Ми бачимо, що ви на нас тиснете і використовуєте маніпулятивні технології." До власної честі, Гавриш таки визнав, що "повівся на емоції людей і поводився неадекватно".

Люди погодились, що їм потрібен захист від хаотичної забудови, однак виступ депутата вони розцінили як тиск з метою лобіювання чиїхось інтересів. Серед претендентів на забудову садових діляночок біля озера називали того ж Колковського, який, до речі, також є депутатом міськради від «Свободи», та Юрія Солов'я, проекти якого "Свобода" останнім часом підтримує у міськраді. "Я знаю, що вам треба лише вивести наші землі з сільськогосподарського призначення, а потім там творити все, що завгодно!" - підсумував думку обурених пенсіонерів дачник пан Володимир. На очах у всіх він вихопив листок із реєстрацією членів громадських слухань і запхав собі до кишені. Втомившись сперечатись із владою, люди з криками "Ганьба!" покинули зал. Цікаво, чи визнають ці громадські слухання такими, що відбулися?

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Джерело: Галицький Кореспондент