друкувати


Про організацію харчування у загальноосвітніх навчальних закладах Коломийщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-30 02:30:52

На виконання Конституції України, законів України "Про освіту" (ст. 25), "Про загальну середню освіту" (ст.22 п.3,4), "Про охорону дитинства" (ст.5), "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", Постанови Кабінету Міністрів України №856 "Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах", «Про державну допомогу сім»ям з дітьми» (ст. 19), в Коломийському районі безоплатно харчуються учні 1–4 класів, діти – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, учні з малозабезпечених сімей. Інші категорії дітей харчуються за батьківську плату.

Питання організації харчування учнів в загальноосвітніх школах є особливо актуальним тому, що від того наскільки харчування дітей є повноцінним, раціональним і калорійним, залежить здоров’я та розвиток дітей.

Завдяки спільним діям влади, керівників навчальних закладів, громадськості, батьків стан організації харчування школярів щорічно покращується. А саме: – у 2008 р. районним бюджетом було виділено на організацію харчування – 2 млн 690 тис., у 2009 р.– 3 млн, у 2010 р.– 3 млн 144 тис.300 грн, у 2011 р. – 3 млн. 220 тис.

У 2005 р. учні харчувалися на суму 2.20 грн, у 2006 – 2.50 грн, у 2007 р. – 3 грн, у 2008 – 4 грн, у 2009, 2010, 2011 р. р. 1–4 кл і з малозабезпечених сімей – на 4.50 грн, а діти–сироти і діти, позбавлені батьківського піклування на 6 грн. Доцільно продовжувати практику підвищення вартості обідів для дітей. У їдальнях працюють досвідчені кухарі з відповідною фаховою освітою. У Великокам"янській, П"ядицькій, Коршівській, Струпківській, Турківській ЗОШ І–ІІІступенів, Малокам»янському, Спаському, Замулинецькому, Княждвірському, Пилипівському НВК працюють державні кухарі, а в інших школах – кухарі – підприємці. На умовах договору з відділом освіти кухарі – підприємці з січня 2011 р. за власний кошт харчують у школах І–ІІст. – 2 учнів, а у школах І–ІІІст. – 5 учнів, щорічно роблять ремонт харчоблоку, сплачують за енергоносії.

Необхідно сказати, що в рамках виконання Програми «Розвиток освіти Коломийщини на 2008–2015 р. р. приділяється увага покращенню матеріально – технічної бази шкільних харчоблоків: закуплено і передано в навчальні заклади у 2008 р. обладнання на 63.684 грн (електроплити, холодильники, 3–секційні мийки, столи для їдальні)– для 13 шкіл; у 2009 р. на 11479 грн(бойлери, холодильники, електро –та газові плити, жарові шафи – для 12 шкіл; У 2010 р. – на 164 тис.795 грн (бойлери, електро– та газові плити, жарові шафи, холодильники, м»ясорубки, мийки 1 секційні, мийки–3 секційні, лавки, столи для їдалень) для 30 шкіл.

При організації харчування учнів відділ освіти керується вимогами санітарного законодавства та наказу Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 р. № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах». У відділі освіти призначено працівників відповідальних за організацію харчування учнів. Перспективне меню затверджується начальником відділу освіти за погодженням з державною санітарно–епідеміологічною службою, у відповідності з забезпеченням норм споживання основних продуктів харчування, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» та за цінами, затвердженими у районній державній адміністрації.

Стан організації харчування знаходиться на контролі відділу освіти, районної державної санітарно– епідеміологічної станції, щороку видаються накази, проводяться наради з кухарями. Щоденний контроль за організацією і якістю харчування покладається на керівників навчальних закладів та медичний персонал.

У школах району практикується випікання хлібо–булочних виробів підприємцями, що веде до здешевлення обідів. З цією ж метою у шкільні їдальні передається урожай картоплі та овочів з пришкільних навчально–дослідних земельних ділянок.

Залишається проблемою оплата підприємцями за енергоносії, особливо у школах з малою кількістю учнів: якщо користува тися електроплитою, бойлером, іншим електричним обладнанням, то орендувати шкільні їдальні виходить нерентабельно, тому, що багато треба платити за електроенергію.

У кращому становищі знаходяться школи, їдальні яких є у окремому приміщенні, і там можливе використання газових плит та кухні на твердому паливі, що веде до значної економії електроенергії. Якщо ми зобов'яжемо підприємців 100% оплачувати за спожиту електроенергію, то "розвалимо" харчування у школах району: підприємці будуть відмовля тися від оренди їдалень. Вихід з цього становища бачимо один – закладати кошти на відкриття ставок державних кухарів.

Також хочеться подякувати Агрофірмі «Прут» та ФГ «Прометей», як добросовісним та відповідальним постачальникам продуктів, які на належному рівні виконують умови договору.

М.В.Бодейчук, начальник відділу освіти      

 За матеріалами колегії Коломийської райдержадміністрації