друкувати


Чоловічий егоїзм зменшується з віком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-26 04:45:14

Британські вчені з'ясували, що прагнення піклуватися лише про власну персону проходить у людей з роками, і після досягнення віку в середньому 33 років всі вони більшою мірою починають замислюватися про почуття і потреби інших.

У рамках експерименту фахівці провели спостереження за 2000 добровільними учасниками, вік яких коливався від 20 до 60 років. Як виявилось, в молодості більшості випробовуваних були властиві підвищена емоційність, на тлі якої вони часто конфліктували з близькими.

Проте до 33 років в переважній більшості випадків і жінки, і чоловіки були схильні самі виявляти ініціативу в примиренні, більш терпляче ставитися до власних батьків, бабусь і дідусів, а також до друзів і до колег по роботі. За словами одного з провідних авторів дослідження Еми Кронін, в цілому можна зробити висновок, що чим старше ми стаємо, тим більше ми замислюється про інших і більше самовідданості виявляємо у всіх областях життя.

При цьому більшість опитаних зізналися в тому, що якимсь поворотним моментом в їх житті стала поява власних дітей, за якими постійно потрібно стежити і про яких необхідно піклуватися, нехай навіть на шкоду собі. У результаті поступово альтруїзм і прагнення допомагати оточуючим витісняє егоїзм і перетворюється на звичку. Так, починаючи приблизно з 33 років, багато людей стають активними діячами різних добродійних організацій. Ця тенденція, як відзначає пані Кронін, в рівній мірі стосується і чоловіків, і жінок.

Джерело: Освітній портал