друкувати


У кожної господині є хоча б одна найоригінальніша страва, рецепт якої дбайливо зберігається

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-23 03:30:28

Напевно, в арсеналі кожної господині є хоча б одна найоригінальніша, найсмачніша страва, рецепт якої дбайливо зберігається. Традиційно, запрошуючи рідних, близьких, друзів до новорічного столу, їм подають цю смакоту, та з року в рік поповнюються ряди її шанувальників-гурманів. Коронна страва є прикрасою столу, але ж усім відомо, що будь-якій прикрасі потрібна відповідна оправа.

Красивий, святковий, оригінальний, абсолютно особливий посуд повинен стати оправою для вашого шедевру. Достойні кандидати, як завжди, — кришталь, порцеляна, столові прибори, декор.

Трохи історії та сьогодення

До кінця XVIII століття по всій Європі вже були розроблені основні принципи сервірування, виникли нові нюанси в подачі страв – столовий етикет ставав все більш складним і витонченим. Але в цілому різноманітність сервірування зводилася до двох варіантів, актуальних і досі: або на стіл виставляють все відразу, або сервіровка повністю змінюється кілька разів. Зараз помітна тенденція до спрощення столового етикету, і багато предметів, відомих у давнину, можна знайти тільки в музеях та антикварних магазинах.

Посуд для сервірування столу поділяється на три категорії – столовий, чайний і десертний, кажуть фахівці крамниці «12 персон». Предмети можуть бути виготовлені з порцеляни чи фаянсу, келихи – із кришталю або скла. Зі срібла та інших металів, зазвичай, виробляють столові прибори, підноси, кільця для серветок. Для сервірування столу пропонуються також оригінальні салатники, цукерниці, тортівниці, кльоші – всі ці компоненти підбираються під стилістику кожної конкретної сервіровки.

Практично щороку з’являються нові елементи сервірування – столове оздоблення теж підпорядковується мінливій моді. В Україні поки що не прийнято запрошувати додому фахівців-оформлювачів, які б накрили стіл до свята. Натомість, у багатьох розвинених країнах таке давно практикується, є навіть цілі школи «столових» декораторів.

Проте, ситуація починає змінюватись і в нас. За словами продавців-консультантів крамниці «12 персон», покупці все частіше роблять вибір на користь красивих, цінних і доцільних елементів столового начиння. Застілля іванофранківців стають більш креативними й тематичними.

Посудна ревізія

Перш за все, потрібно пам’ятати, що сервірування залежить не лише від приводу, але й від форми подачі страв – фуршет, коктейль, вечеря, кава, фондю, рибні або фруктові паті. Не забуваючи про красу, завжди варто дбати про практичність. При сервіруванні необхідно чітко розуміти, які предмети, чарки, келихи й тарілки потрібні для цієї страви або напою.

Готуйтесь завчасно. Організовуючи стіл «для своїх», звичайно, можна уникнути формальностей і не подавати, наприклад, спеціальні щипці для раків, не змушувати гостей їсти рибу спеціальним прибором. Хоча треба зазначити, що при невеликому тренуванні ви оціните, наскільки це зручно – використовувати відповідні прибори до певних страв.

Тим господиням, яких особливо цікавить мистецтво сервірування, подачі страв, організації різного роду застіль, радимо пройти спеціальний тренінг «Ресторанний етикет». Його організовують ресторатор Маргарита Бойко (фірма «Надія») та крамниця «12 персон». Тренінг відбудеться незабаром – слідкуйте за анонсами.

Святковий марафон


Новий рік, Різдво – найкращі свята, тож в їхнє оформлення залучається все найкраще. Віночки, штучні та живі квіти, ялинкові гілки, навіть іграшки можуть служити чудовою прикрасою застіль. Новорічно-різдвяному посуду варто приділити особливу увагу.

У крамниці «12 персон» пропонуються колекції Marry Christmas та New Year (Walther Glas). Тарілочки, блюда, кльоші, куплені одного разу, зберігаються з тим же обожнюванням, що й старі ялинкові іграшки, та передаються із покоління в покоління. Щороку, напередодні свята, такий посуд дістається з креденсу, розставляється на столі, який одразу перетворюється на казковий і по-домашньому затишний.

Прекрасна вечеря при свічках, і що їх більше, то ефектнішим буде ваше свято. Не забудьте подбати про підсвічники. Скляні чи кришталеві? Вибір за вами. Якщо бажаєте створити вишукане приглушене освітлення, підійдуть порцелянові свічники Fryderyka (Wawel). Якщо потрібен ефект мерехтливого льоду, то якнайкраще в цьому допоможе кришталь – його асортимент у «12 персон» представлений виробами фабрик Bohemia, Gold Cristal, Zawiercie, Olenka.

До речі, діти у справах сервірування столу – завжди експерти. Маленькі фантазери можуть самі спробувати прикрасити стіл. Головне – не заважайте їм! Найкращі емоції від «hand made декору», порцеляни дитячої колекції Thun, Wawel, Chodziez. Не забудьте також про кумедні прикраси, кульки та іграшки.

Джерело: Газета «Репортер»