друкувати


У бюджеті-2011 не вистачило коштів, аби виплатити матерям допомогу на дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-23 01:30:18

У бюджеті-2011 не вистачило коштів, аби виплатити матерям допомогу на дітей. Уряду довелося терміново їх вишукувати. На що нині нарікають прикарпатські матусі, та на що сподіватися тим, хто чекає на поповнення сім’ї у новому році?

Встигнути до 20 числа

У листопаді українські матері раптом виявили, що обіцяних «дитячих» грошей на їхніх рахунках немає. В Україні зчинився невеличкий бунт. І хоча нині ситуація наче владналася, страх лишився.

Так, минулого тижня до нас зателефонувала читачка – пані Марія. Жінка каже, що її донька ще 10 грудня народила дитину, а обіцяних декретних і досі немає. «З біржі її відправили у соцзабез (департамент соціальної політики – Авт.), 29 листопада вона здала документи. Дитина вже народилася, а декретних ще нема. Тепер уже треба оформляти допомогу – певно, буде така ж ситуація».

А от синочку іншої читачки – пані Люби – скоро буде три місяці. Оформлення документів на допомогу вона зуміла закінчити буквально на днях, а от коли тепер чекати грошей – не знає. «Сама процедура дуже довга, – скаржиться жінка. – Зателефонувала до соцзабезу, сказали принести одні документи, прийшла – вимагають ще якісь. Треба було записуватися на наступний раз. А список черги там такий, що лише десь за місяць можна втиснутися. На кожну людину виділяють 20 хвилин. Я навіть не встигла запитати, коли ті гроші будуть, бо вже інші люди з черги у плечі дихали. Чоловік дивився на форумах в інтернеті, то там пишуть, що не раніше, ніж за два-три місяці».

У департаменті соціальної політики Івано-Франківського міськвиконкому заспокоюють: хвилюватися немає підстав – гроші будуть. «Якщо жінка подала документи до 20 числа, то до 15-го наступного місяця вона вже отримає свої виплати, – запевняє директор департаменту Олександра Заклинська. – Якщо ж після 20-го, то через місяць».

Щодо нарікань на довгі списки, то, за словами Заклинської, вона взагалі не розуміє, звідки вони виникли. «У нас запис здійснюються з 2008 року, – каже вона. – І більшість людей задоволені. Подзвонили, записались, і вже не стоять у чергах. А якщо людина приходить без запису, то в нас є й жива черга, з якою працюють два спеціалісти».

Щоправда, ті списки таки доволі щільні. «Місто Івано-Франківськ має 14 тисяч одержувачів допомог, – продовжує директор департаменту. – І ці допомоги не призначаються один раз – документи треба поновлювати кожні півроку. А на прийомі у нас сидять п’ять спеціалістів, кожен із них приймає 20-22 людини на день».

Проблем із виплатами «дитячих» грошей немає, запевняють у департаменті. Мовляв, була затримка у листопаді, але на сьогодні вже закриті всі виплати за грудень, «Мами можуть забирати свої гроші», – стверджує Олександра Заклинська.

Вилами по воді


Чому тая затримка виникла, пояснили на найвищому рівні. «Народжуваність поточного року, на щастя, вища, ніж ми прогнозували, тому й виникла необхідність виділення додаткових коштів», – так нещодавно прокоментував ситуацію прем’єр-міністр Микола Азаров.

Хоча насправді ніякого бебі-буму в Україні не відбулося. Прем’єр чи то трохи помилився, чи знайшов невдалу «відмазку». Як каже офіційний сайт державної служби статистики, за дев’ять місяців цього року народилося на 800 малюків менше, ніж за відповідний період минулого. Хоча, може, наші урядовці прогнозували ще більший спад народжуваності?

У будь-якому разі прорахунки з «дитячими» грошима на 2011 рік очевидні. Але на носі новий рік – 2012-й. Чого чекати?

«Яким буде прожитковий мінімум, такими будуть і виплати, – каже Олександра Заклинська. – Нині не можемо нічого говорити, бо ще немає бюджету. Буде бюджет, визначена сума, тоді знатимемо, від чого танцюємо. А поки бюджету нема, визначать тимчасові кошториси – фінансування буде. Як показує практика, у січні не було затримок по виплаті допомог, незалежно від того, був прийнятий бюджет чи ні».

Хоча бюджет на 2012 рік ще не ухвалений, але існує його план, тобто відповідний законопроект. Як відомо, одноразова виплата при народженні прив’язана до прожиткового мінімуму (для дітей до 6 років). Так за першу дитину – 30 прожиткових мінімумів, за другу – 60, за третю та кожну наступну – 120.

Цього року прожитковий мінімум змінювався чотири рази. У проекті бюджету на наступний так само заплановано змінювати його кожного кварталу. З 1 січня 2012 для дітей до 6 років він має зрости з нинішніх 870 грн. до 893, а з грудня наступного року він становитиме 961 грн.

Тобто на діток, які народяться на початку нового року, суми допомог мають бути такі: на першу дитину, замість нинішніх 26 100 грн. – 26 790 (а на кінець року – 28 830 грн.), на другу замість 52 200 грн. – 53 580 (57 660); на третю та кожну наступну замість 104 400 грн. – 107 160 (до кінця року 115 320 грн.).

Що ж, ніби й непогано. Тільки одне «але». Це – проект бюджету, за який проголосували у першому читанні ще 20 жовтня. А 7 грудня на засіданні Кабміну той же прем’єр Микола Азаров дав розпорядження готувати жорсткіший варіант, бо домовитися про дешевший газ із Росією так і не вдалося. На чому планують зекономити, поки невідомо. Можемо лише сподіватися, що не на соціальних виплатах…

Дам, але не вам

Утім, є й інший варіант розвитку подій – ці гроші отримуватимуть не всі. Адже в уряді давно точаться розмови про те, що соціальна допомога має бути адресною, тобто надаватися тільки тим, хто її справді потребує. І ці розмови вже підтверджуються конкретними діями.

Минулого місяця Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який мав би змінити порядок виплат соціальної допомоги матерям при вагітності та пологах. Окрім іншого, у ньому йшлося про те, що для одержання цих виплат вводиться норма про надання довідок про склад сім’ї та доходи її членів. У Мінсоцполітики, яке й розробляло цей законопроект, пояснюють – облік доходів є першим кроком для адресного надання допомоги.

Уже згодом, через обурення людей, цей законопроект з Верховної Ради відкликали. Але пригадайте історії з податковим та пенсійним кодексами – якщо дуже захочеться, то впровадять, незважаючи на жодні протести.

Ще один показовий момент – цього року в Україні проходив експеримент із впровадження методів непрямої оцінки доходів громадян. Перевіряли матерів-одиначок, які претендували на соціальну допомогу.

Зокрема, інспектори управлінь праці та соціального захисту опитували сусідів матері-одиначки про її доходи. Повідомлялося, що соціальну допомогу не будуть виділяти тим жінкам, які мають кондиціонер, сучасний велосипед, скутер, посудомийну машину, а також тим, хто робить ремонт з використанням дорогих будівельних матеріалів. Інспектори мали цікавитися наявністю співмешканців і квартирантів, породистих тварин і отриманням грошових переказів з-за кордону.

Цей експеримент відбувався у п’яти районних управліннях соціального захисту Волинської, Кіровоградської та Чернігівської областей. Закінчився він 14 грудня. Як нині гордо повідомляє сайт Мінсоцполітики, під час експерименту жодна виплата не була припинена. Чи то сусіди не настукали, чи то інспектори очі позакривали, а швидше за все – в міністерстві вирішили завчасу не нагнітати напругу, адже головним завданням експерименту було розробити методи, якими могли б користуватися у майбутньому для всієї країни, а не тільки для цих п’яти районів і не тільки щодо матерів-одиначок.

«Нині завершується аналіз результатів та підготовка пропозицій щодо його впровадження в Україні», – інформує сайт міністерства. Тобто, варто чекати наслідків.

Дуже хочеться сподіватися, що бюджетні дірки у наступному році не затягнуть у себе українських дітей. Нас і так стає все менше й менше. І хоча ми народжуємо малюків не заради тих грошей, але в нинішній час вони не бувають зайвими.

Джерело: Газета «Репортер»