друкувати


Закон про ринок землі пройшов перше читання у Верховній Раді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-19 12:30:41

Закон про ринок землі пройшов перше читання у Верховній Раді. Нині цей документ на Прикарпатті обговорювали експерти та народні депутати. На думку фахівців, в державі потрібне регулювання аграрних відносин Як і запровадження самого продажу землі. Однак її нинішня вартість не є ринковою. Тому нерухомість продаватимуть за безцінь.

Про необхідність запровадження вільного ринку землі говорять і прикарпатські нардепи. Адже, визнають, вже нині йде підпільна торгівля сільгоспугіддями. Разом з тим, пересічні селяни, котрі володіють паями, не мають права вільно розпоряджатися своєю землею. А це гальмує аграрний розвиток Прикарпаття.

Розкритикував прийнятий у першому читанні закон парламентар Роман Ткач. Каже у ньому — приховані способи отримання права власності на землю.Поштовху розвитку аграрництва не дасть норма про обмеження кількості орендованої землі. Певна фірма може мати лише 6 тис гектарів, або не більше 5% від загальної кількості територій в районі. Також у документів немає заборони на відчуження орендованої землі державної і комунальної власності.

Всі ці недоліки, визнали прикарпатські парламентарі, варто виправити вже до розгляду Законопроекту у другому читанні. Тобто до середини січня.

Джерело: Радіо «Західний полюс»